h

Bezuinigen en weer uitgeven

14 juli 2011

Bezuinigen en weer uitgeven

Elke keer laat de wethouder Financien weten aan de burgers van Hilversum dat er stevig bezuinigd moet worden. "Iedere inwoner van Hilversum zal dit voelen", zegt hij. En inderdaad: er wordt bezuinigd op buurthuizen, maatschappelijk werk, consultatiebureau's, sport, verslavingszorg, de bieb, de brandweer, daklozenopvang, de muziekschool, theater Achterom, schuldhulpverlening, en nog veel meer. 
Maar er wordt niet alleen bezuinigd. Er wordt ook extra geld uitgegeven. Hieronder zetten we op een rijtje waar dit D66-VVD-PvdA-college extra geld aan uit gaat geven.

Bouwplannen
Eerder schreven we al dat het college onlangs 4,5 miljoen extra in de verliezenpot voor de bouwplannen heeft gestopt. Bij het 'updaten' van de bouwplannen blijkt dat er dit jaar nog eens 220.000 euro extra bijgelegd moet worden. 
Langgewenst is een speciaal bouwplan. Eind vorig jaar sloot men dit bouwplan en werd er 6,7 miljoen aan loze plannenmakerij afgeboekt. Geld van de gemeente en haar inwoners dat tot geen enkel resultaat geleid had!
In juni is dit college gewoon weer met een nieuw groots plan voor Langgewenst gestart. Er zal 350.000 euro besteed worden aan de voorbereiding van dit plan. Er is alvast een krediet van 1,6 miljoen verstrekt voor de inrichting van het marktplein. En men gaat voor 641.000 euro de oude bioscoop kopen. Mogelijk gaat men ook nog miljoenen investeren in een nieuwe parkeergarage onder het Marktplein. 

Bouwprojecten van anderen
Na een grote reorganisatie zullen er 54 ambtenarenplekken minder zijn. Dat levert in 2015 een besparing van zo'n 2,5 miljoen op. Grootse plannen. Maar aan de andere kant neemt men 1,7 miljoen aan "projectwerk bij Dienst Stad" op. Het gaat hier om verkeersaanpassingen en vooral om bouwprojecten van anderen. De gemeente denkt mee met plannen van anderen, waarbij een gebied anders ingericht gaat worden en evt. de gemeente grond verkoopt. Deze projecten werden eerst uit het IBP- of ISV-geld betaald. Deze inkomsten nemen af. In plaats van de projecten die er lopen bij Dienst Stad dan af te bouwen of te temporiseren, wil men er nu jaarlijks 1,7 miljoen gemeentegeld aan uit geven! En trouwens, de 800.000 euro gemeentegeld die vorig jaar in de ISV-pot gestopt is voor "nog te verzinnen kansprojecten" zet men daar niet eens voor in. 

Extra personeelskosten
Er wordt nog steeds veel uitgegeven aan inhuur voor projecten: waarschijnlijk zo'n 500.000 euro dit jaar; twee keer zoveel als verwacht had. En men geeft 631.000 euro extra aan de ICT uit. Verder neemt men 7 nieuwe mensen in dienst voor applicatiebeheer en kwaliteitszorg. Bovenop de eerdere nieuwe gelden voor 'management development', opleiding en een kwaliteitssysteem. Allemaal 'overhead', die in de plaats komt van dienstverlening aan de burger. In het kader van de reorganisatie zet men 4 miljoen opzij voor ambtenaren die ontslagen worden: WW-vergoedingen, juridische kosten en omscholingskosten. Als men gedwongen ontslagen zou voorkomen, zou dit bedrag veel lager kunnen zijn. Ook de gemeenteraadsleden eigenen zichzelf meer geld toe: ze hebben besloten in de afgelopen jaren hun vergoeding steeds zo te verhogen dat er nu elk jaar 100.000 euro meer naar de raadsleden gaat. (Ook dit jaar hebbenn wij weer een motie indienen om de raadsvergoedingen te verlagen, niemand steunde de motie!) 

Onnodige investeringen
Dit college verhoogt de investeringen in het onderhoud van de wegen van 3 miljoen per jaar naar 3,9 miljoen. Nergens voor nodig, want in de afgelopen jaren hebben we net allerlei belangrijke wegen vernieuwd. En men laat de investering van 2,5 miljoen voor de HOV, de 'niet-zo-snelle' buslijn tussen Huizen en Hilversum ongemoeid. Dit nieuwe project wil men nog steeds door laten gaan. 

Theekransjes
Het college wil het programma 'Innovatieve Verbindingen' doorzetten. Kosten: 169.000 euro per jaar. Dit 'aanjaagprogramma' rond Zorg, Toerisme en bedrijventerreinen organiseert veel theekransjes en uitwisselingsborrels. Daarmee haalt men de pers, maar het levert nauwelijks resultaten. Laat de bedrijven in deze regio hun eigen netwerkborrels financieren! 

We hopen dat u zo inzicht hebt gekregen in waar het college extra geld aan uitgeeft. Hieronder zetten we de totalen nog even voor u op een rij:

 

  Uitgaven
  Eenmalige extra uitgaven
Verliezenpot bouwplannen 4.500.000
Extra ophoging verliezenpot bouwplannen 220.000
Extra inhuur projecten 250.000
Reorganisatiekosten 4.000.000
Totaal 8.970.000

Jaarlijkse extra uitgaven
Extra projecten dienst stad 1.700.000
Extra geld voor raadsleden 100.000
Extra netwerkclubs "innov.verbindingen 169.000
Totaal 1.969.000

Jaarlijkse extra investeringslasten
Herinrichten marktplein 100.000
Opkopen oude bioscoop 100.000
Voorbereiding project Langgewenst 50.000
Extra investeringen in wegen 200.000
Extra ICT budget 140.000
Totaal Jaarlijks (2012-2015 590.000

De mogelijke kosten van een parkeergarage,
7.5 miljoen, komen hier nog bij!

 

 

U ziet het, bezuinigen op basisvoorzieningen als buurthuizen en daklozenopvang en investeren in asfalt en stenen, dat is wat dit college van kuilengravers en stenensjouwers voor u in petto heeft!

U bent hier