h

Veel geld voor rechtleggen straatjes

12 mei 2011

Veel geld voor rechtleggen straatjes

Onlangs sprak de gemeenteraad over het voorstel van het college om 1,6 miljoen euro te besteden aan de openbare ruimte in de Bloemenbuurt. Van die 1,6 miljoen was de helft ISV-subsidie, maar de andere helft was 8 ton eigen geld van de gemeente. Het kwam voort uit een oud potje dat bestemd was de Bloemenbuurt, maar dat nu niet meer nodig was. De PvdA had vast al verwachtingen gewekt bij corporatie Dudok Wonen, dus 'het moest wel' naar de Bloemenbuurt. Lees hier ons vorige stukje hierover.

Een kwart naar overhead
Als eerste gaat er van dit geld een kwart naar de personeelskosten van de gemeente. Begeleiding, advies, schetsontwerpen, buurtraadplegingen, communicatie, juridisch advies: van alles wordt ingezet. Tja, het college moet het overtollig personeel ergens zijn uren laten maken... 

Schuine straatjes rechtleggen
En wat gebeurt er met die ander driekwart? In de projectopdracht wordt als eerste genoemd: herinrichting van de straten. Voor de 1,3 miljoen die resteert, is dat ook precies wat je doen kan: enkele bochtige straatjes met schuine parkeervakken, opnieuw leggen tot er de 'originele' rechte straatjes met langsparkeervakken ontstaan. D66 werd er lyrisch van: het plan dat Dudok Wonen al langer propageert kon nu uitgevoerd worden. Dudok Wonen knapt in 4 straten de woningen op en geeft ze de originele Dudok-uitstraling. En de gemeente brengt dan de straatjes terug 'in oude luister'. "De zichtlijnen op de Clemenskerk worden weer hersteld". Natuurlijk een fijn plan, maar was dit nu waar we op dit moment extra geld voor zouden moeten vrij maken? In 2010 en 2011 sluiten de boeken met zware verliezen, maar dit belette de overige partijen niet om hier nu geld in te steken. Mijn pleidooi om hiermee te wachten tot bij de bespreking van de zomernota, als we zicht hadden op welke zware bezuinigingen er lagen en we prioriteiten moeten stellen, was aan dovemansoren gericht. Tja, als raad wil je in deze tijden van bezuinigingen ook wel eens wat leuks tussendoor doen. 

O ja, burgerparticipatie
Een jaar geleden was er een buurtvisie opgesteld met de mensen van de Bloemenbuurt. Meer speelplekken en groen in de buurt waren belangrijke wensen. Wat zal daar nu van terechtkomen?
Zal onder het mom van het toevoegen van enkele node gemiste parkeerplaatsen, toch het rechte straatjes-plan uitgevoerd worden? Wethouder Rensen ging niet in op het verzoek van Hart van Hilversum om een gedegen opzet voor burgerparticipatie te maken. Hij zegde wel toe, dat de burgers uit de Bloemenbuurt het laatste woord hebben over hoe het geld besteed gaat worden. Dus mensen in de Bloemenbuurt: let op uw zaak! 

De winst is voor Dudok Wonen
Laatst spraken we de directeur van Dudok Wonen erop aan, dat er veel woningen in de Bloemenbuurt leeg stonden. Hij vertelde dat ze met een groot renovatieplan bezig zijn. Eerst knapten ze elke vrijkomende huurwoning direct op, maar nu wachten ze tot er zo'n 10 leeg staan. Dan geven ze in 1 keer de opdracht. Dat scheelt veel kosten. Op zich best logisch, maar bewoners vinden dit niet fijn voor de buurt. Erger is nog, dat als de woningen zijn opgeknapt, dat ze dan verkocht worden. Tientallen betaalbare huurwoningen verdwijnen zo. En de gemeente werkt daar aan mee door de straatjes op te knappen. 'Toevalligerwijs' levert dit een betere verkoopprijs op voor Dudok Wonen. 

Wij hebben zo'n vermoeden dat als u naar de gemeente gaat en vraagt of ze uw straatje willen opknappen, omdat uw huis te koop staat, dat ze u raar aankijken....

U bent hier