h

Slecht personeelsbeleid

28 april 2011

Slecht personeelsbeleid

Vorige week werd, op verzoek van de SP, in de gemeenteraad gesproken over de gevolgen voor het gemeentelijk personeel van een aantal maatregelen die de gemeenteraad heeft genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het stopzetten van een flink aantal grondexploitaties en het afronden van nogal wat werkzaamheden aan het Hilversumse wegennet.

En dan was er nog de kwestie dat de VVD, die nu de wethouder Personeelszaken levert (mevr. Jooren van der Boor), al voor de verkiezingen riep dat het allemaal anders moest met het Hilversumse personeelsbeleid. De raad zit dan ook al een jaar te wachten op de plannen die tot verbeteringen en bezuinigingen moeten leiden. 

De eerste reactie van de wethouder op ons discussievoorstel was even verrassend als pijnlijk. Ze merkte op dat zij het ook niet kon helpen dat het zo slecht gesteld was met het Hilversumse personeelsbeleid , dat was de schuld van haar voorgangers. 

Dat was verrassend omdat ons voorstel daar helemaal niet over ging. Wij wilde weten hoe ze ging zorgen dat ambtenaren die geen werk meer hadden aan de door de gemeenteraad stopgezette grondexploitaties een goede plek elders in de organisatie kregen. Nu maakten ze immers al een half jaar geen uren meer voor die grondexploitaties en wij vinden dat niet alleen zonde van het geld, maar je kunt het ambtenaren ook niet aan doen om ze maanden te laten wachten met de vraag of en waar ze een andere plek krijgen.
Pijnlijk was het omdat het de 2e keer was dat deze wethouder opmerkte dat de ambtenaren niet goed toegerust waren voor hun taak maar dat dat de schuld was van haar voorgangers. Blijkbaar is ze niet is staat wat zij zelf als een groot probleem ziet, op te lossen. Dat is na een jaar toch wel een pijnlijke constatering te noemen. 

Veel andere partijen waren het met ons eens dat de wethouder zich er zo wel erg makkelijk van af maakte. Ook de PvdA, coalitiegenoot van de VVD, merkte op dat ze zich absoluut niet in de opmerkingen van de wethouder konden vinden. Niks schuld van de voorgangers, de wethouder moet zelf maar eens met voorstellen komen. 

In de loop van de discussie wilde de wethouder het onderwerp parkeren door te zeggen dat de gemeentesecretaris binnenkort met een presentatie zou komen over het voorgestelde personeelsbeleid. Dat leidde tot veel commotie. De gemeentesecretaris heeft namelijk geen politieke verantwoordelijkheid, daar kunnen we als gemeenteraad niets mee. En dan nog, op basis van welke uitgangspunten heeft de gemeentesecretaris dat beleid dan vastgesteld? De raad heeft de wethouder uitvoerig moeten uitleggen dat het zo niet werkt. Eerst stelt de raad de uitgangspunten vast en dan maakt de gemeentesecretaris op basis van die uitgangspunten samen met de wethouder een plan. Na enige discussie en pas nadat opnieuw ook coalitiepartij PvdA er bij de wethouder op aandrong om zelf met een presentatie te komen, wilde de wethouder daar aan toe geven. 

Eergisteren ontvingen wij dan ook een brief van de plaatsvervangend wethouder Personeel dat er op 16 juni een extra discussie over dit onderdeel zal plaatsvinden en dat de geplande presentatie van de gemeentesecretaris nu door de wethouder zelf zal worden gedaan. Dat is wel pas over twee maanden, maar eindelijk gaat de wethouder dan toch iets doen! 

Wij vinden het nog steeds raar dat we wel al zes maanden geleden hebben besloten om een aantal taken niet meer te doen maar dat de wethouder tot de dag van vandaag geen idee heeft wat de mensen die daar mee bezig waren in de toekomst moeten gaan doen. Dat is gewoon slecht personeelsbeleid. En als je dat de gemeentesecretaris wil laten oplossen, getuigt dat van wel heel weinig politiek benul. 

 Lees ook ons eerdere artikel...

U bent hier