h

Minder doen met minder mensen

18 april 2011

Minder doen met minder mensen

De tekorten van de gemeente lopen op. Voor 2010 wordt er een tekort verwacht van 6,6 miljoen. Ook het jaar 2011 zal afgesloten worden met verlies. Dit zal afgedekt worden door een hap uit de reserves te nemen. Vanaf 2012 tot 2015 moet er bezuinigd worden om rond te komen. Een fikse bezuiniging die elk jaar oploopt.

Verliezen op bouwprojecten
Deze bezuiniging komt voor een groot deel doordat dit kabinet minder geld aan de gemeenten geeft en er wel steeds meer taken neerlegt. Maar dat is niet het enige: Hilversum heeft elk jaar te maken met verliezen op de bouwprojecten. Tegenvallers op enkele slecht lopende projecten, die het college overigens nog steeds niet bekend gemaakt heeft, veroorzaken het grote verlies van 2010. Binnenkort komt de jaarrekening 2010 uit en dan mag de burger eindelijk weten welke "drama-projecten" er zijn. 

Lean and mean
Een grote post in de begroting zijn de personeelskosten. Als je daarop kunt bezuinigen, dan tikt dat aan. Dit D66-VVD-PvdA-college zegt dat ze de organisatie slanker en efficienter kan maken. In 2011 is er voor zo'n 800.000 euro extra uitgetrokken voor managementcursussen en extra opleidingsbudget. Maar een concreet plan over hoe dit nu tot een 'lean' organisatie leidt hebben we nog niet gehad van wethouder Jooren. Het 'mean' (gemeen)-onderdeel heeft wethouder van Osch al wel uitgevoerd: deze lasten zijn bij de burger in rekening gebracht. Daardoor zijn de woonlasten in 2011 in Hilversum flink gestegen. In de ranglijst van de landelijke Atlas voor de Lokale Lasten 2011 zijn we nu naar de onderste regionen gezakt. 

Minder doen
Er is maar 1 zekere manier, waardoor je minder mensen kunt inzetten en dat is: minder doen! Door op tijd de afbouw van werk te plannen kan je gedwongen ontslagen voorkomen en kan je mensen op tijd ergens anders inzetten. 

Helderheid nodig
A.s. woensdag heeft de SP de "personele zaken i.v.m. de bezuinigingen" op de agenda gezet van de Discussie. Wij willen dat wethouder Jooren verteld over haar aanpak en met concrete plannen komt. Dat is ook voor helderheid naar de ambtenaren zeer wenselijk. 

Aflopende zaken
Kan je binnen de gemeente Hilversum wel zaken aanwijzen die niet meer hoeven te gebeuren of die aflopen? Ja zeker wel! Hieronder geven wij een lijst van zaken die binnenkort aflopen, of waar minder inzet op nodig is, plus de geschatte einddatum:


  • Plan Wegen en IBP (2012)
  • Inhaalslag uitbreiding scholen met extra klaslokalen (2012)
  • Inhaalslag bestemmingsplannen (2013)
  • Beleids-en uitvoeringsplannen impulsen fietsbeleid, sportvoorzieningen en cultuurbeleid, die rond 2013 aflopen
  • Afronding aanwijzing gemeentelijke monumenten
  • Vermindering aantal grexen (bouwplannen van de gemeente)
  • Vermindering ISV-geld (nieuw ISV-periode kent lager budget) en afronding in 2014.
  • Afronding Plan Noord
  • Afronding Woondienstenzone Lopes Dias en Egelantier (2012). Sommige andere woondienstenzones vertragen door financiele crisis.
  • Afronding actieplan jeugdwerkloosheid (2012)
  • Afronding Innovatieve Verbindingen (2011)
  • Afronding Philipslocatie (2012)
  • Minder inzet gevraagd door kabinet op inburgering (2012)


Wanneer gaat de wethouder eens plannen wat het betekent aan inzet als al deze zaken geeindigd zijn?
Natuurlijk komen er ook nieuwe zaken op ons af, zoals het Zorgpark Monnikenberg. Maar als het college zich beperkt tot het strikt noodzakelijke, dan ligt hier echt een kans om met een iets lagere ambitie te zorgen voor sluitende begrotingen en jaarrekeningen.

U bent hier