h

Raadsels rond enorm tekort

21 februari 2011

Raadsels rond enorm tekort

Onlangs maakte het college bekend in een raadsinformatiebrief, dat ze verwacht dat het jaar 2010 afgesloten zal worden met een tekort van maar liefst 6,6 miljoen! Een enorm tekort. Ongekend, na de overschotten die het vorige college realiseerde.

Reserves kleiner en minder rente-inkomsten
Met dit tekort zal in 1 klap de algemene reserve van 3,5 miljoen leeg zijn. De rest van het tekort, dus 3,1 miljoen, zal afgehaald moeten worden van de laatste andere algemene reserve. Op deze reserve trekt de gemeente rente. Nu deze reserve zal dalen, zal er per jaar zo'n 120.000 euro minder aan rente binnenkomen. Dat betekent dat er nu ieder jaar € 120.000,-- extra bezuinigd moet worden: geld waar bijvoorbeeld de nu wegbezuinigde wijkbudgetten van kunnen worden betaald... 

Van overschot naar flink tekort
Toen de gemeenteraad de begroting van 2011 vaststelde, ging deze uit van een overschot van 1,4 miljoen. Nu staan we 6,6 miljoen in de min, een verschil van 8 miljoen! Wat is er ondertussen gebeurd? 
Er zijn wat tegenvallers geweest, maar daar stonden voor het grootste deel ook weer meevallers tegenover. Zo kregen we vanuit Den Haag te weinig geld voor het uitbetalen van de uitkeringen en waren er andere tegenvallers. Grofweg verklaart dit 2 miljoen van de daling. 

Oplopende verliezen op bouwplannen
Veruit het grootste effect kwam van de bouwplannen, waar Hilversum mee bezig is. Als eerste moest er in het voorjaar van 2010 1,9 miljoen toegevoegd worden aan de verliezenpot van de bouwplannen. De bouwplannen waren weer duurder geworden of liepen langer. Dat moet de gemeente altijd vooraf betalen via het ophogen van de verliezenpot. 
De grootste klapper die het college presenteert is een verlies van 3,3 miljoen door het 'voortijdig afsluiten van grondexploitaties'. Daarmee komt het verlies vanwege bouwplannen op maar liefst 5,2 miljoen. 

Raadselachtig besluit
Inderdaad heeft de gemeenteraad op 2 februari een besluit genomen over het voortijdig afsluiten van een aantal bouwplannen. U kunt het openbare raadsbesluit hier vinden. Daar staat niets over deze 3,3 miljoen. Als je de bedragen in dit besluit optelt voor het jaar 2010, dan komt er juist een voordeel uit van 1 miljoen! 

En toch schrijft het college in de bijlage "In de Discussie van 19 januari en Het Besluit van 2 februari 2011 zijn de grondexploitaties aan de orde geweest. U heeft besloten een verlies van € 3.287.000 ten laste van het rekeningresultaat 2010 te brengen." Toen ik de huidige wethouder van Financiën in de afgelopen Discussie om opheldering vroeg, kon hij geen verklaring geven. 

Nadelen op een tweetal grondexploitaties?
In de bijlage bij de raadsinformatiebrief staat opeens iets over "voorziene nadelen op een tweetal grondexploitaties." In het raadsbesluit van 2 februari zou besloten zijn over het toevoegen van geld aan de verliezenpot voor een tweetal grondexploitaties, omdat die er slechter voor zouden staan. Het zou dan moeten gaan om een verslechtering van zo'n 4,2 miljoen.
Hier is echter in het raadsbesluit niets over te vinden! 

Openbaar stuk grondexploitaties
Om welke 2 grondexploitaties gaat het hier? Waarom maakt het College van B&W dit niet bekend? Lastig punt is, dat alle stukken over de bouwplannen altijd geheim zijn, behalve het zeer beknopte raadsbesluit. Om dit te veranderen heeft de SP een motie ingediend om voortaan alle stukken over de bouwplannen te laten bestaan uit een openbaar algemeen deel en een geheim deel. We waren blij met de steun van de PvdA voor deze motie. Het college nam hem daarna over. Hierdoor zullen we hopelijk een stuk minder raadsels en een stuk meer helderheid hebben in de toekomst. 

Het raadsel van de schulden
Nu de gemeente 6,6 miljoen weg gaat halen uit de algemene reserves, lijkt het logisch dat de schulden gaan oplopen in 2011. Het financieringstekort zal toenemen en dan moet de gemeente bijlenen. Wethouder van Osch deed hier raadselachtig over, maar de schriftelijke antwoorden die hij toegezegd heeft, zullen hier wellicht meer duidelijkheid over brengen. 

Het gaat gewoon door
Maar het ergste is nog niet eens dat de schulden nu oplopen,dat de geldverslindende plannenmakerij gewoon doorgaat! Hilversum wordt echt niet beter van onnodige en dure ideeën als een megabioscoop met winkelcentrum en parkeergarage op en onder het Langgewenst. 

En wat dat voor de gemeentelijke schuld betekent? In de begroting 2011 staat dat wethouder van Osch in 2011 5 miljoen gaat bijlenen. Dat zou zo maar eens zo'n 11 miljoen kunnen worden. Wat komt er dan nog terecht van de doelstelling van dit D66-PvdA-VVD college om de schulden te verminderen?

U bent hier