h

Geen geheimen

9 februari 2011

Geen geheimen

Op initiatief van de fractievoorzitter van het CDA, mevr. Wijnands, hebben zo goed als alle partijen in de raad de Burgemeester gevraagd een onderzoek te doen naar schending van de geheimhouding in de 'kwestie' over de Zuiderkerk. Al eerder hebben wij hier uitgelegd dat dat een onzinnig verzoek was, omdat er geen sprake was van een geheim stuk. Het door ons gebruikte stuk was gewoon openbaar. Vandaag heeft de Burgemeester dat per brief aan de fractievoorzitters bevestigd. Niks aan de hand dus.

Aan het eind van de brief maakt de Burgemeester echter een merkwaardige opmerking. Hij suggereert daar namelijk dat er behalve openbare en geheime stukken, er ook nog zoiets als vertrouwelijke stukken zouden bestaan. Nog afgezien van het feit dat dat flauwekul is, doet het ook in het geheel niet ter zake. Het betreffende stuk had namelijk ook niet de (niet bestaande) status van 'vertrouwelijk'. Het betreft een openbaar raadsbesluit dat in een openbare vergadering zou worden behandeld. Dat staat ook in het door ons gebruikte stuk en de Burgemeester stelt dat zelf ook in het begin van zijn brief.

De SP is teleurgesteld in het feit dat onze collega raadsleden ook maar een moment gedacht hebben dat wij de geheimhouding zouden schenden. Nog vervelender vinden wij dat de Burgemeester met de laatste alinea in zijn brief de indruk wekt dat wij toch een beetje gesjoemeld hebben. Dat hebben we niet. Wij hechten groot belang aan de openbaarheid van bestuur en verzetten ons regelmatig tegen allerlei gedoe in achterkamertjes en behandelingen in het geheim. Maar eenmaal opgelegde geheimhouding wordt door ons ten allen tijde gerespecteerd. 

 Lees de brief van de Burgemeester

U bent hier