h

De SP moet zijn mond houden

17 februari 2011

De SP moet zijn mond houden

Het Presidium is een overleg tussen de fractievoorzitters dat zich bezig houdt met wat je de bestuurlijke aangelegenheden van de gemeenteraad zou kunnen noemen. Er wordt daar gesproken over de vraag of we een rekenkamer of een rekenkamercommissie willen, of de griffie groter of kleiner moet worden en zoals afgelopen week, over de manier van vergaderen.

Waarom?
Vier jaar geleden is de manier van vergaderen flink veranderd. Doel was om te komen tot een grotere betrokkenheid van de inwoners en een flinke beperking van de tijd die aan vergaderingen wordt besteed. Uit diverse evaluaties bleek dat het laatste goed is gelukt, maar het bereiken van Hilversummers is er niet beter op geworden. De VVD heeft na de verkiezingen het initiatief genomen om het vergadermodel weer te veranderen met als resultaat het voorstel van gisteren. Met dat voorstel was wat de SP betreft heel veel mis. Om te beginnen ontbreekt de analyse. Waarom wil de VVD het model veranderen, welk doel wil ze bereiken? Daarover staat niets in het voorstel. Het zwakke punt uit het huidige model, de betrokkenheid van burgers, word ook al niet verhoogd. Het model richt zich voornamelijk op het beperken van de mogelijkheden en vrijheden van individuele raadsleden en kleine fracties. Zo wil de VVD dat altijd dezelfde raadsleden over een bepaald onderwerp spreken, andere raadsleden mogen slechts als toehoorder aanwezig zijn. Verder wil de VVD, gesteund door D66 en in minder mate de PvdA, de spreektijd voor kleinere fracties beperken. Tot slot wil de VVD het Forum afschaffen en in ruil daarvoor eens per jaar ergens in een wijk gaan vergaderen. 

prioriteit voor burger
De SP denkt dat de betrokkenheid van burgers de belangrijkste prioriteit moet zijn. Daar zijn best aanpassingen voor te bedenken, maar die ene vergadering per jaar ergens anders slaat natuurlijk nergens op. Waarom zouden Hilversummers tijdens de discussie niet gewoon mee kunnen praten in plaats van de vijf minuten die ze nu aan het begin van een vergadering krijgen? Waarom worden inwoners van een bepaalde buurt niet expliciet uitgenodigd als er een onderwerp uit die buurt op de agenda staat? Mogelijkheden genoeg. 

Mond houden
Tijdens het overleg van het Presidium kwam met veel moeite de aap uit de mouw. De coalitie vindt dat kleine fracties, en dan met name de SP, veel te veel aan het woord zijn in de raad. En dat willen ze inperken. Zelf voeren partijen als D66 en de VVD nauwelijks het woord in de raad. Terwijl er wat ons betreft toch genoeg valt uit te leggen over het sluiten van bibliotheken, verhogen van de woonlasten of een begrotingstekort van dik 6 miljoen bijvoorbeeld. Maar daar begint deze coalitie niet aan. Vervelende dingen, daar kan je maar beter je mond over houden. 

Gelijke spreektijd
Er is al veel gepraat over deze 'wijziging van het vergadermodel'. Wij zouden graag weer gewoon aan het werk willen. In dat licht heeft de SP gisteren in het Presidium voorgesteld om met alle wijzigingen akkoord te gaan, hoe slecht we ze ook vinden We stelden slechts één voorwaarde, dat als er dan een spreektijdregeling moet komen, dan wel met evenveel tijd voor iedere fractie. De coalitiepartijen wilden er niets van weten. Met name D66 en VVD verzetten zich daar tegen. Het enige doel van dit voorstel lijkt daarmee dus het monddood maken van de oppositie en zeker de SP te zijn. 

Wij vinden dat onbehoorlijk en ondemocratisch, maar ja, wij moeten ons mond houden.

U bent hier