h

Verslag van de Ledenvergadering

19 november 2010

Verslag van de Ledenvergadering

19 oktober 2010 was er een goed bezochte Algemene Leden Vergadering van de SP in Luno Kitchen in Hilversum. De leden gaven hun goedkeuring aan het jaarplan 2010-2011, een nieuw bestuur, de begroting en spraken met het bestuur over het concept programma van de SP voor de provinciale staten verkiezingen in 2011.

De Hilversumse fractie
Voor de fractie van de SP in de gemeenteraad is er de afgelopen periode veel veranderd. Het belangrijkste daarbij is dat we een zetel minder hebben en geen deel meer uitmaken van het college. Dat maakt dat we een wat andere rol hebben dan in de vorige periode. We moeten ons nu veel meer richten op de controle van het college: Maken ze hun mooie woorden ook waar. De praktijk is dat dat nogal tegenvalt. Er wordt veel beloofd, maar er gebeurt weinig. Zo hebben we als sinds de verkiezingen geen financiële overzichten meer gehad. Geen zomernota bijvoorbeeld. En de discussie over de bezuinigingen is eerst steeds uitgesteld en nu hebben we stukken gekregen waaruit geen enkele politieke keuze blijkt. Het is een beetje hier en daar bezuinigen en natuurlijk verhogen van de woonlasten, meer ideeën zijn er niet.
Controle van dit college dus heel moeilijk. Vragen worden slecht beantwoord en discussies worden uitgesteld. Veel voorstellen van het college krijgen geen enkele steun uit de raad, behalve van de coalitiepartijen. Dat is een slechte zaak. Democratie is meer dan de wil van de meerderheid, het is ook het meewegen van de belangen van de minderheid. Dit college lijkt zich daar echter weinig van aan te trekken De fractie zal steeds proberen om de voor de SP belangrijke thema's onder de aandacht te houden. Met als speerpunten (WMO)zorg, wonen en armoedebeleid. 

Een nieuw bestuur.
Voorafgaand aan het kiezen van het nieuwe bestuur werd op ludieke wijze afscheid genomen van de mensen die het bestuur verlaten. Zij hebben geholpen de SP Hilversum te maken tot wat die nu is.
Hierna gaven de leden hun goedkeuring aan het volgende bestuur met nieuwe mensen maar ook oude bekenden:

Voorzitter: Joep Meddens 
Penningmeester: Mattie Bos
Organisatiesecretaris: Bianca Verweij
Bestuursecretariaat Donnalee Houthuyzen 
Ledenadministratie/tribune coördinatie Marjo Sinoo
Kern groep Bussum: Siska de Rijke
Kerngroep Bussum: Elma de Jong
Fractie Voorzitter SP Hilversum: John van Otterloo 

Actief, zichtbaar en aanspreekbaar
De SP is een partij waarvan verwacht mag worden dat we niet stil zitten. En dat doen we ook niet. Al vanaf 2005 staan we elke eerste zaterdag met een SP kraam op de Hilversumse markt en dat blijven we doen. Door de leden, en vaste bezoekers van de kraam, wordt dit letterlijk zichtbaar en aanspreekbaar zijn erg gewaardeerd. De ambitie is om aankomend jaar om ook in andere dorpen zichtbaar en aanspreekbaar te worden. Zowel het bestuur als de fractie krijgen zo zinvolle informatie. 

Blij zijn we met de Hilversumse SP hulpdienst en de SP telefoon. De hulpdienst heeft al meerdere mensen een helpende hand kunnen bieden. Soms als luisterend oor maar vaker met adviezen. De ambitie is om aankomend jaar ook in Bussum een hulpdienst te laten starten. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Maar, constateren we, als het goed gaat met de hulpdienst betekent dat ook dat er, afgelopen periode, meer mensen tussen wal en schip raken. 
Wie (hulp)vragen of opmerkingen heeft voor de SP kan altijd de SP telefoon bellen. 

Politiek café reSPons is ook al jaren een bekend fenomeen onder de gooise SP leden. Aankomend jaar werken we met een vernieuwde formule en zullen ook gasten van buiten de SP gevraagd worden met ons van gedachten te wisselen. En zullen we proberen ook elders in de regio politiek café reSPons te organiseren. 

Als de omstandigheden daarom vragen zullen we incidentele acties op touw zetten om bewoners te steunen of het SP geluid te laten horen of zichtbaar te maken. 
Voorbeelden hiervan zijn: acties voor behoud van het ziekenhuis Hilversum, behoud van fatsoenlijk basis OV in de regio. Maar ook het steunen van de vakbonden bij actie voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden bij de TOMINgroep en het ondersteunen van wijkverenigingen bij hun actie voor parkeren in de Geuzenbuurt of behoud van bomen in het Schrijverskwartier. 

Opzetten van kerngroepen in Huizen en Bussum
Aankomend jaar wordt met de leden in Bussum en Huizen overlegd over het opzetten van kerngroepen en wellicht wel afdelingen in Bussum en Huizen. Bussum heeft de eerste stappen al gezet en in Huizen wordt geïnventariseerd wie willen meehelpen. 

Een politiek drieluik voor belangstellenden
In januari 2011 start er een SP politiek drieluik. In drie avonden wordt het SP gedachte goed onder de loepgenomen. De SP van vroeger tot nu. De avonden worden begeleid door landelijke en lokale SPers. Tijdens de avonden is er ruimte om met elkaar te discussiëren. Iedereen die kennis wil maken met de SP is welkom om hieraan deel te nemen. Aanmelden kan tot eind december via hilversum@sp.nl of 06 4492 0476 

Publicaties
Onze leden ontvangen maandelijks de Tribune (het landelijke SP blad) met daaraan toegevoegd het inlegvel met lokaal nieuws. Verder verspreiden we met regelmaat informatieve themakranten zoals bijvoorbeeld de ouderenkrant.
Onze website trekt steeds meer bezoekers en wordt wekelijks van vers nieuws voorzien. 

Naast eigen publicaties merken we dat de SP, bijna wekelijks, zichtbaar is in de lokale en, met enige regelmaat, in provinciale media (kranten en TV). 

Vrijwilligers bedankt!
De SP zal alle instrumenten die zij tot haar beschikking heeft inzetten om het sociale geluid te laten horen en te bewerkstelligen dat Hilversum en omstreken sociaal te wordt en daar waar het al sociaal is blijft. We kunnen dit alleen doen dankzij de hulp van vrijwilligers en die zijn wij voor al hun inspanningen bijzonder dankbaar! 

Programma voor de Provinciale staten verkiezingen
Met de provinciale staten verkiezingen in aantocht (maart 2011) hebben de leden van de gooise SP zich uitgesproken over het, door de provinciale programma cie. geschreven, concept verkiezingsprogramma van de SP in de provincie Noord Holland. Het programma zag er goed uit maar wat misten we nog? Er werd geanimeerd gediscussieerd en de volgende punten werden aan de vertegenwoordigers van de gooise SP meegeven. 

Siska, ELma en Donnalee, onze drie vertegenwoordigers van de regio, hebben die punten, afgelopen 6 november, ingebrachtn op het regionale overleg over het concept programma. En dat hebben ze met resultaat gedaan! 

In het provinciale SP verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat: 
Er in G&V ingezet wordt op verbetering van het huidige OV-net en dat het bestaande plan voor de HOVlijn Huizen-Hilversum geen optie is. 
Geen verharde baan voor vliegveld Hilversum 
Voor de fusie Naarden/Bussum/Muiden/Weesp draagvlak moet zijn onder bewoners. Onderzoek mag niet alleen gedaan worden onder de gemeente zelf maar ook onder bewoners. 
Zorg dat sport en sportvoorzieningen toegankelijk blijven/worden voor gehandicapten. 
Ziekhuis)zorg) moet goed bereikbaar blijven. 

Verder gaven de leden mee dat het e.a. in het verkiezingprogramma van de provinciale staten SP wat begrijpelijker omschreven mag worden en dat de kandidaten wat uitgebreider gepresenteerd mogen worden. Toegezegd is dat hieraan aandacht besteed wordt.

U bent hier