h

In 2011 wordt de WMO uitgekleed

18 november 2010

In 2011 wordt de WMO uitgekleed

De gemeente Hilversum krijgt minder geld van het Rijk voor het uitvoeren van de WMO en de maatschappelijke opvang (verslavingszorg, daklozenopvang en opvang van mensen met psychische problemen). Dit rechtse college heeft als uitgangspunt dat dit dus moet leiden tot lagere uitgaven aan dit werkveld. Men is niet van plan er extra eigen geld van de gemeente aan te besteden.
De SP zou hier een andere keus maken: uitgangspunt is wat nodig is om het taakveld goed uit te voeren. Als dat extra gemeentelijk geld kost, dan is dat het waard.
Zo vreemd is deze gedachte niet: het college vindt het nodig om miljoen in verkeer te steken en in een HOV-project. Op het taakveld verkeer besteden we meer, dan dat er aan inkomsten is.
Kortom: het gaat erom wat je nodig vindt.

In 2011 worden de onderstaande projecten gestopt of afgeroomd. Het betreft pilot-projecten die aflopen waren en niet verder mogen en projecten waarvoor minder geld was uitgegeven en die nu 'afgeroomd' worden.

Nu zegt het college: als we een pilot stoppen, gaat er niks mis, want het was toch onzeker of de pilot definitief geld zou krijgen. En als we geld, dat in 2010 niet uitgegeven is binnen een project, in 2011 weghalen bij het project, dan gaat er niks mis. Wij zien dat anders. Op een groot deel van de projecten gaan we in:

Project 'Piep, zei de muis'
Een klein project voor de opvang van kinderen die wonen in zwak gezin (verslaving, psychische problemen). Het is onbekend of het gaat lukken deze groep kinderen blijvend te vinden en door te geleiden naar AWBZ-zorg.

Restaurant St.Jozef
In het restaurant werken mensen van Sherpa. Dat maakt de bedrijfsvoering duurder. De prijs van de maaltijden kan je moeilijk duurder maken, vanwege de toegankelijkheid. Bovendien, als hier geen dagopvang meer plaatsvindt (zie verderop), worden er veel minder maaltijden afgenomen. Kortom: nu bezuinigen op het restaurant is een een risico voor het voortbestaan ervan.
En als er geen restaurant meer is, en mogelijk ook geen servicepunt van de bibliotheek, wat is de woondienstenzone dan nog? 

Stel je voor
Het project had al weinig daadkracht. Nu het projectgeld gehalveerd is, blijft er haast niks van over. 

Mantelzorg: respijtzorg en sociale netwerken gestopt
Mantelzorg is de pijler van het uitgeklede WMO-beleid van de overheid. En ook daar wordt nog op bezuinigd.

Toezichthouders
Het plan is voortaan 104.000 euro te betalen uit reintegratiegeld. Theoretisch gezien kan dat, maar het is eerder gebleken dat dat niet werkt. Twee jaar geleden is dit ingevoerd bij Buurtconcierges en daarna ging het bergafwaarts.
Dit is dus een risico op het voortbestaan van het belangrijke project Toezichthouders. Belangrijk voor de jonge mensen die toch nog een vak leren en belangrijk voor de buurt.

Begeleid wonen psychisch
Het begeleiden van mensen met psychische problemen in hun thuissituatie is wegbezuinigd uit de AWBZ. Voor een deel is dit opgevangen, met name de bestaande groep. Er is geen nieuw beleid op ontwikkeld. En nu is het uitgavenniveau van 2010 maatgevend. Alsof er in de tussentijd geen nieuwe 'gevallen' zijn geweest. Deze zijn nu tussen wal en schip gevallen.

Dagopvang OB/AB
Hiervoor geldt iets soortgelijks. Voor de bestaande AWBZ-groep mensen is de dagopvang overgenomen. Nu wordt de groep afgebouwd. Er is geen nieuw beleid voor dagopvang OB/AB. Dus nieuwe mensen vallen tussen wal en schip. Dit is heftig, omdat het gaat om mensen met een beperking, bijv. beginnend dementerend of met psychische klachten, die nauwelijks meer de deur uit komen. Ze kunnen niet zelfstandig naar een buurthuis of club.Ook is het belangrijk de mantelzorger even te ontlasten. Dit maakt dat mensen langer thuis kunnen wonen.

Sociale ondersteuningsstructuur in de wijken
In 2010 is dit project gestart in Oost. De voormalige buurtconcierges zijn hierin opgenomen. Het heet nu De Helpende Hand. Er is besloten het nu te beperken tot 1 wijk. In de andere wijken wordt niets geboden. Terwijl dit soort projecten er nu juist voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.

Conclusie
Het aanbod aan WMO-mogelijkheden verschraalt. Pilots worden gestopt. Bestaande begeleidingsvormen worden afgebouwd. Er komt niets voor in de plaats. Een bezuiniging van bijna anderhalf miljoen op de WMO.
Er zullen inderdaad weinig mensen zijn, die opeens 'hun zorg' niet meer krijgen. Maar voor mensen die voor het eerst van die zorg gebruik zouden willen maken, is er niets meer.
Dat is wat er mis mee is. 

Lees meer over de begroting 2010 en de bezuinigingen:
 Hilversum weer de duurste (Deel 1) 
 In 2011 wordt de WMO uitgekleed (Deel 2) 
 Algemene Beschouwingen SP (Deel 3) 
 Raad en college leveren niets in! (Deel 4)

U bent hier