h

Financiële sturing zoek bij VVD wethouder

3 november 2010

Financiële sturing zoek bij VVD wethouder

Wethouder van Osch (VVD) heeft zijn eerste begroting gepresenteerd. Het ziet er niet best uit. Natuurlijk wil de wethouder ons doen geloven dat dit komt door de forse bezuinigingen van het Rijk. De gemeenten moeten hun aandeel leveren in de grote bezuinigingen van dit nieuwe kabinet van 18 miljard. Voor de gemeenten start dit echter pas in 2012. In 2011 krijgen de gemeenten nog evenveel geld als voorheen. 
Er spelen wel 3 specifieke bezuinigingen: op de WMO, op de daklozenopvang en op het geld voor de uitkeringen die Sociale Zaken verstrekt. Deze eerste twee bezuinigingen wentelt het college rechtstreeks af op die betreffende velden zelf. De laatste bezuiniging dekt ze niet.

Geen sluitende begroting, hap uit de reserve
De eindstand van de reguliere begroting 2011 is daarom 1,8 miljoen tekort. Een fors bedrag in de min. De begroting is, zoals dat heet, 'niet sluitend'. Dat is in jaren niet meer gebeurd! Het college dekt dit af door een hap te nemen uit een algemene reserve, waar we vanaf zouden blijven. Door het toch te doen, schuift het college de tegenvaller van lagere renteopbrengsten op deze reserve door naar de toekomst.

Collegeprogramma gaf startschot uitgaven zonder dekking
In het nieuwe collegeprogramma en de daarop volgende zomernota werd voor het eerst gebroken met de belangrijkste financiele sturingsregel: als je extra uitgaven doet, moet je aangeven hoe je die gaat betalen. Het college presenteerde 9 ton aan nieuw beleid, zonder iets in te leveren. Vertroeteling van mediabedrijven, kwaliteitsmanagement, een stadsbouwmeester, een management development programma, 3 ton extra opleidingsbudget. Alles mocht. Tja, dat onderhandelt wel makkelijk. Deze 9 ton werd simpelweg toegevoegd aan de post 'nog te bezuinigen'. 

Begroting zet lijn door: exta uitgaven
In de nieuwe begroting gaat de bandeloosheid door: er komen 2 strategisch adviseurs bij en 3 procesmanagers voor Welzijn, Cultuur en Projectsturing. Plus het budget van de dienst Stad wordt met krap 4 ton opgehoogd voor projecten zonder baten. Er wordt niet gesneden in deze onrendabele adviseurs en projecten. De post 'nog te bezuinigen' wordt gewoon met 550.000 euro opgehoogd in 2011 en met 600.000 in de jaren erna. 

Ongebreidelde groei personeelskosten op bouwplannenBij de eerste financiele rapportage van 2010 meldde het college al dat er in het huidige jaar, dus 2010, voor 412.000 euro meer aan personeelsuren gemaakt zouden worden voor de bouwplannen/grondexploitaties, dan rendabel was. In de begroting 2011 gaat dit door: er wordt voor de bouwplannen/grondexploitaties 572.000 euro besteed aan personeelskosten boven budget. 

Jaarrekening 2010 zwaar negatief: reserve leeg
In antwoord op vragen van de SP zegt het college dat de jaarrekening 2010 zwaar negatief zal worden. Zo negatief, dat de algemene reserve van 3,5 miljoen nagenoeg of helemaal leeg zal zijn. Echt inzicht geven doet het college niet. Wethouder van Osch van Financien wil nl. geen financiele najaarsrapportage maken over 2010, ook al was dit met de raad afgesproken.

Hogere schulden
Dit college zal in 2011 extra schulden maken. Aan het eind van het jaar zal de schuldenlast 5 miljoen hoger zijn dan aan het begin van het jaar. Hoe kan dit? De VVD was toch juist de verkiezingen in gegaan met de belofte dat de schulden zouden worden aangepakt? In het collegeprogramma is dit al afgezwakt tot 'de schulden zullen niet toenemen'. En nu vindt dit rechtse VVD-D66-PvdA-college het ook wel best als de schulden toch stijgen. 

Door al de extra uitgaven in 2011 moet dat de gemeente Hilversum in 2011 voor 2,3 miljoen bezuinigen (dus nog zonder de aparte bezuinigingen op de WMO en de daklozenopvang).Wat merkt de Hilversummer hiervan?
Enkele bezuinigingen: de proef met de gratis bussen stopt; er wordt flink gesneden in de 7 servicepunten van de bibliotheek, de kosten voor een bouwvergunning stijgen met 25%. De belangrijkste is toch wel dat er 800.000 euro extra in rekening gebracht wordt bij de woonlasten van de Hilversummers. Hierdoor stijgen de woonlasten 23 euro per jaar extra, bovenop de verhoging die nodig is om kostendekkend te blijven. 

Weer de duurste
De woonlasten van huurders stijgen met 12%. Een meerpersoonshuishouden gaat van 440,76 in 2010 naar 493,08 euro in 2011.
De woonlasten van een eigenaar van een gemiddeld woonhuis stijgt met 8 %: van 657 euro in 2010 naar 713 euro in 2011.
Aangezien je in 2010 in de duurste gemeente van de 37 grote gemeenten 698 euro moest betalen, is er een grote kans dat we die gemeente in 2011 in één keer voorbijstreven: we zijn dan weer de duurste.

Tot slot vraag ik me één ding af: Zouden de mensen die in maart van dit jaar gestemd hebben op D66, VVD of PvdA blij zijn met deze stijging van de woonlasten voor al deze extra uitgaven voor personeel en bouwplannen? 

Lees meer over de begroting 2010 en de bezuinigingen:
 Hilversum weer de duurste (Deel 1) 
 In 2011 wordt de WMO uitgekleed (Deel 2) 
 Algemene Beschouwingen SP (Deel 3) 
 Raad en college leveren niets in! (Deel 4)

U bent hier