h

Algemene beschouwingen

18 november 2010

Algemene beschouwingen

Vorige week is de begroting voor 20111 behandeld in de gemeenteraad. De SP kon zich absoluut niet vinden in de voorstellen. Het rechtse college kiest er voor om te bezuinigen op de WMO en extra geld uit te geven voor het aannemen van personeel.

Hieronder het verhaal dat wij daarover hielden in de raad:

Voorzitter, 

Eindelijk is het dan zover. Negen maanden na de verkiezingen hebben we eindelijk enig inzicht gekregen in de zielenroerselen van dit college. Want van uw collegeprogramma werden we niet veel wijzer en een zomernota, 2e budgetrapportage en een tijdige behandeling van de bezuiniginsideeen van dit college zaten er ook al niet in. 

In de discussie die vooraf is gegaan aan deze avond hebben we al veel vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in sommige gevallen werd bedoeld met wat u had opgeschreven, of juist niet had opgeschreven. Dat ga ik hier uiteraard niet overnieuw doen. Vanavond wil ik mij beperken tot een politiek oordeel over uw plannen en ik wil u graag een aantal alternatieven voorleggen voor sommige bezuinigingen die u voorstelt. 

Laat ik beginnen met op te merken dat het de eerste keer is dat we zoveel verbeteringen en aanvullingen hebben ontvangen nadat we de begroting hadden ontvangen. Ik weet niet of ik daar uit af moet leiden dat er oneenigheid is over sommige voorstellen of dat u gewoon slordig te werk bent gegaan, maar het is in ieder geval wel verdraaid lastig om dan te blijven volgen wat u precies voorstelt en waarom.
Kunt u mij bijvoorbeeld uitleggen waarom u de subsidie voor Jellinek, stopzet maar wel een verslaafdenopvang wil bouwen? Welk beleid zit daar in vredesnaam achter? 

Ik wil het graag hebben over de WMO. U stelt voor om de bezuiniging die het rijk oplegt gewoon door te berekenen en om het geld dat er nog ligt te gebruiken voor andere zaken. Wij begrijpen daar niks van. Eerst maar eens over het geld dat er nog ligt. Dat is niet toevallig over, dat is geld dat onder meer bedoeld was voor het opvangen van de bezuinigingen op de AWBZ. Twee wethouders uit het vorige college Landsaat en Ketelaar, beide van de PvdA, zouden daar plannen voor maken. Die zijn er nooit gekomen. En nu gaat u het geld aan 'iets anders' opmaken. Daar komen dan nog de bezuinigingen van het rijk bovenop. Voorzitter dat heeft consequenties voor de mensen in Hilversum die dat het minst kunnen hebben. Ik noem een paar voorbeelden:

Het begeleiden van mensen met psychische problemen in de thuissituatie is afgeschaft in de AWBZ. Dat heeft u weliswaar geregeld voor de mensen die er nu al van afhankelijk zijn, maar u reserveert geen geld voor nieuwe gevallen. Dus na 2011 komen er geen nieuwe mensen bij? Of moeten die het zelf maar uitzoeken? 

Er zijn veel mensen die voor hun geliefde, hun buurvrouw of buurman of ouder zorgen zodat die langer thuis kan blijven wonen. Mantelzorg noemen we dat. Daar stopt u de zogenaamde respijtzorg en sociale netwerken. Gevolg is dat die verzorger niet meer in de gelegenheid is om eens een keer een dagje te gaan winkelen met een vriendin omdat u voor die ene dag geen zorg wilt leveren.

Wat denkt u van de dagopvang, ook daar is geen beleid en geen geld meer voor. Dat betekent dat beginnend dementerenden de deur niet meer uitkomen omdat er geen activiteiten meer zijn waar ze heen kunnen. 

En er is veel meer: Restaurant van St.Joseph, project stel je voor, ondersteuning burgerinitiatieven, ondersteuning specifieke groepen, zorgvernieuwingsprojecten, training en advies vrijwilligerswerk, dagopvang, sociale ondersteuningsstructuur in de wijken. 

Niet alleen de SP vindt dat Hilversum het slecht doet, het blijkt ook uit het 213a onderzoek over dit onderwerp dat wij onlangs van u kregen toegezonden. Overigens niet nadat we er indringend om gevraagd hadden. 

Voorzitter, uw college toont geen enkel compassie voor mensen die uw hulp nodig hebben.Daar moet u zich voor schamen. Zeker omdat er andere mogelijkheden zijn, k kom daar straks op terug. 

Dit college verhoogt de woonlasten voor Hilversummers. Het gevolg daarvan is dat we straks weer de duurste gemeente van Nederland worden. Vervolgens proberen u en uw partijgenoten daar mevr. Walters de schuld van te geven. Ik wil u er echter op wijzen dat tijdens de vorige periode er altijd een sluitende begroting is geweest, tot 2013/2014 aan toe. U zit er negen maanden en krijgt 2010 al niet eens meer rond. Maar geld uitgeven doet u wel, zo komt er een stadbouwmeester, gaat u een parkeergarage bouwen op het Langgwenst en gaat u extra ambtenaren aannemen. Ik begrijp daar echt niks van. 

Wij denken dat u andere keuzes moet maken. Stop het geld dat u wilt besteden aan cultuurverandering, managementdevelopment, de stadsbouwmeester, nieuwe strategische adviseurs en opleidingen nou gewoon in daklozenopvang en WMO. Dan doet u echt iets voor Hilversum. 

Voorzitter, bezuinigen begint volgens ons bij jezelf. Waarom pas in 2014 een wethouder minder? Als u alle vijf 20% minder gaat werken, hebben we het salaris van één wethouder uitgespaard en blijven de partijverhoudingen in de coalitie gelijk. Dat kan best. Het vorige college heeft dat aangetoond. Ook de raad kan bijdragen aan de bezuinigingen. Wij pleiten a jaren voor een verlaging van vergoedingen voor raadsleden met 20%. Dat doen we ook nu. Wij kunnen best met wat minder als we daar een mantelzorger mee kunnen helpen, of er aan kunnen bijdragen dat een beginnend dementerende wél de deur uit kan. Wij stellen ook voor om de borrel die we hier altijd na de raadsvergadering houden, anders te financieren. Nu betalen we die uit het raadsbudet. Wij denken dat dat best uit de fractievergoeding kan. Dan kan het budget voor de raad met een paar duizend euro omlaag. Geld dat u dan kan gebruiken om de korting op het restaurant van Sherpa ongedaan te maken. 

Voorzitter, wij snappen echt de logica van uw bezuinigingen niet. Ze komen terecht bij Hilversummers die het gewoon niet kunnen dragen het college gaat vervolgens een stadsbouwmeester aanstellen en een parkeergarage bouwen die nog meer auto's naar de overvolle binnenring gaat trekken. U bezuinigt op de WMO maar kijkt niet naar u zelf. U moet zich schamen 

Wij snappen best dat nu de SP niet meer in het college zit Hilversum veranderd. We hadden dan ook gerekend op slecht weer voor de minst draagkrachtige Hilversummers, maar de gure najaarsstorm die dit rechtse college over ons uitstort hadden zelfs wij niet voorzien. 

Lees meer over de begroting 2010 en de bezuinigingen:
 Hilversum weer de duurste (Deel 1) 
 In 2011 wordt de WMO uitgekleed (Deel 2) 
 Algemene Beschouwingen SP (Deel 3) 
 Raad en college leveren niets in! (Deel 4)

U bent hier