h

Toch eerste hulp in Hilversum?

8 september 2010

Toch eerste hulp in Hilversum?

De nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Tergooi, Leo Schoots, heeft vandaag laten weten dat de financiele situatie van Tergooi zo slecht is dat er op korte termijn 250 banen verdwijnen en dat de bouwplannen in zowel Blaricum als Hilversum voorlopig de ijskast in gaan.

Gevolg daarvan is dat de spoedeisende hulp in Hilversum naar alle waarschijnlijkheid behouden blijft.De problemen bij Tergooi worden veroorzaakt door het weglopen van patienten. Volgens Schoots moeten die klanten worden teruggewonnen door klantvriendelijker te zijn. Behoud van de spoedeisende hulp vindt hij daarbij een belangrijke stap. 

Geschrokken
Op de eerste plaats is de SP Hilversum natuurlijk geschrokken door het aangekondigde verlies van arbeidsplaatsen. Het ziekenhuis is een belangrijke werkgever in het Gooi en in deze tijden van crisis is zo’n verlies aan arbeidsplaatsen simpelweg slecht nieuws. Schoots zegt weliswaar gedwongen ontslagen te voorkomen, maar het betekent wel dat uitzendkrachten en tijdelijke werknemers gewoon op straat komen te staan. Wij denken dat het niet zo ver had hoeven komen. Als Tergooi een aantal jaren geleden een andere weg was ingeslagen, had ons inziens veel ellende kunnen worden voorkomen. 

Jarenlange actie
De SP heeft jarenlang actie gevoerd voor behoud van het ziekenhuis in Hilversum op basis van precies de argumenten die Schoots nu noemt: Het moet gaan om de patienten. Over de vraag hoe zorg in de regio het best georganiseerd zou kunnen worden vanuit het belang van de patient. En vanuit de simpele stelling dat je een stad van ruim 83.000 mensen niet zonder eerste hulp en huisartsenpost achter kunt laten. Het was een moeilijke strijd. Andere politieke partijen, die ons in eerste instantie nog steunden, hebben de strijd opgegeven en zich aangesloten bij de megalomane gedachte dat in Hilversum het grootste zorghotel van Nederland moest komen. Desnoods zonder spoedeisende hulp. Met de komst van Schoots bij Tergooi gaat dat gelukkig niet door. Hij lijkt zich meer bewust van zijn maatschappelijke rol dan zijn voorganger, die zich meer leek te laten leiden door het neo-liberale marktdenken. Het tij lijkt te keren. Wij zijn daar natuurlijk enorm blij mee, ons ziekenhuis blijft in Hilversum! 

Actie van college nodig
We weten dat het Hilversumse college al geruime tijd over de uitgewerkte plannen beschikt, we hebben er immers voor de zomer al om gevraagd. De wethouder heeft steeds geweigerd om de plannen aan de raad voor te leggen. Gisteren kregen we een brief van de wethouder waarin hij de gemeenteraad uitnodigt om eind van de maand met hem te praten over de plannen van Tergooi, over zijn visie op de zorg in Hilversum en de ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn op onder meer de Monnikenberg. Wat ons betreft moeten we ons als gemeente nu inspannen om het de plannen zo veel mogelijk te faciliteren. Als daar bestemmingsplannen voor moeten worden aangepast, dan moeten we daar vanuit een positieve houding naar willen kijken. Maar het gaat om meer dan dat. Er moet worden gekeken naar de hele keten van zorg in Hilversum. Hoe zorgen we dat huisartsen voldoende ruimte krijgen om zich te vestigen, welke rol hebben de woondienstenzones daarin, en welke zorg gaat het ziekenhuis op welke plek bieden. En, hoe zorgen we dat beide vestigingen van Tergooi ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar blijven?
Als wij op het ziekenhuis kunnen rekenen, moet het ziekenhuis ook op ons kunnen rekenen. 

 Naar de aktie pagina ziekenhuis

U bent hier