h

Ziekenhuisbezoek

21 juli 2010

Ziekenhuisbezoek

Vandaag ben ik op bezoek geweest bij de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Tergooi, de heer Leo Schoots. Nadat we van zijn benoeming hadden gehoord hadden we hem namelijk een brief gestuurd waarin we lieten weten dat we graag met hem wilde praten. Gewoon om kennis te maken en eens te luisteren naar elkaars standpunten. En vandaag was het dus zover. Uiteraard had ik eerst een geïnformeerd bij de SP afdelingen in plaatsen waar hij voorheen heeft gewerkt (Zwolle en Dordrecht). Die informatie had mij enigszins hoopvol gestemd.

Goed gesprek
Laat ik gelijk maar met de conclusie beginnen. Het was een goed gesprek. Schoots was geïnteresseerd in wat wij vonden van de plannen, hoe die er volgens ons uit zagen en wat voor beeld wij hadden bij de ziekenhuiszorg in deze regio. Opmerkelijk was ook dat hij graag wilde horen hoe wij dachten dat Hilversummers, huisartsen en anderen aankeken tegen het ziekenhuis. Wat waren volgens ons de ervaringen en wensen van Hilversummers, dat soort zaken. 

Ruimte om te praten? 
Hij was net twee weken aan het werk, en die twee weken had hij voornamelijk gebruikt om kennis te maken met allerlei mensen in en om het ziekenhuis. Hij ging in op de situatie in het ziekenhuis en ik vond hem daar opvallend eerlijk in. Ja, er zijn financiële problemen, ja, er zijn problemen met medewerkers die willen weten waar ze aan toe zijn, ja, er zijn problemen met specialisten die behalve in Tergooi ook in privé klinieken werken. Hij had ook ontdekt dat er niet een strak vastgesteld einddoel is waar naar toe wordt gewerkt. Het is nog allerminst helder hoe de beide ziekenhuizen er straks precies komen uit te zien. Natuurlijk zijn er beperkingen, maar hij zag ruimte om te praten met (huis)artsen, personeel, wethouder en andere belanghebbenden over hoe de toekomst er uit moet zien. Ik vind dat persoonlijk een enorme winst. Tot nu toe was de boodschap vanuit het ziekenhuis dat ze het daar allemaal wel wisten en dat wij er als Hilversummers niet over gingen. Dat lijkt een trend die deze nieuwe voorzitter wil doorbreken. 

Open houding
Er zijn uiteraard nog veel andere onderwerpen de revue gepasseerd, maar de rode draad in het gesprek was toch wel dat hij voor een andere manier van omgaan met Hilversum en de Hilversummers lijkt te kiezen, een meer open houding, op zoek naar draagvlak. Aan het eind van het gesprek hebben we telefoonnummers uitgewisseld en beloofd elkaar op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen. Dat alleen is al een belangrijk verschil met het verleden. 

We zullen uiteraard moeten afwachten hoe het in de praktijk uit pakt, maar voorlopig ziet de SP de komst van Leo Schoots in Tergooi als een nieuwe kans voor Hilversum én het ziekenhuis. Nou maar hopen dat ons college die kans ook kan en wil verzilveren. 

 Naar de aktie pagina ziekenhuis

U bent hier