h

Rekenkameronderzoek

5 juli 2010

Rekenkameronderzoek

Afgelopen woensdag werd het rekenkamerrapport "grote projecten" besproken in de raad. De conclusies van de rekenkamer waren niet mis:

 Projecten worden gestart zonder gedegen risico-analyse en haalbaarheidsstudie.
 Er is geen sprake van projectsturing, maar van het achteraf vragen om meer geld.
 De informatievoorziening aan de raad is niet tijdig, volledig en transparant.

De rekenkamer had dan ook 10 stevige aanbevelingen geformuleerd. In de bestuurlijke reactie gaf het college aan, dat ze het een goed rapport vond. Wat het college nu ging doen, bleef een stuk vager en algemener. Men linkte elke aanbeveling aan een project of traject wat al liep. Maar wat er precies ging gebeuren met de aanbevelingen binnen dat traject was onduidelijk. Daarom was het tijd om als SP Hilversum stevig in te zetten. Onze focus was om hier lering uit te trekken voor de bouwplannen (grondexploitaties). Zeker voor de 3 grootste, waar we al miljoenen verlies op hebben geleden in de afgelopen jaren en waar nog miljoenen in zullen omgaan in de komende tijd: Anna's Hoeve, Villa Industria en Langgewenst. Lees hier het betoog dat we in de raad gehouden hebben. 

Samen met de overige 5 oppositiepartijen hebben we 2 moties ingediend. De ene ging over voortgangs- rapportages: we willen elk half jaar schriftelijke rapportages ontvangen om beter te kunnen bijsturen. De andere ging over het inschakelen van een gespecialiseerd bureau voor het opstellen van investeringsdoor- rekeningen en risico-analyses. Dit zou de besluitvorming in de raad over de doorstart van deze plannen, die in het najaar verwacht wordt, sterker maken. En natuurlijk was de oppositie van plan in te stemmen met alle 10 de aanbevelingen van de rekenkamer.

De coalitie-partijen namen de aanbevelingen van de rekenkamer een stuk minder serieus De vage we-nemen-het-mee antwoorden van het college waren wat hen betreft afdoende. Ze dienden dan ook een amendement in om het raadsbesluit te veranderen, voordat het in stemming kwam. De strekking was dat niet de aanbevelingen van de rekenkamer uitgevoerd moesten worden, maar de voorstellen van het college. Er was één uitzondering in opgenomen: nl. voor de verbetering van de informatieverstrekking aan de raad, dat moest wel echt beter. Aangezien de coalitie-partijen ook vonden de informatievoorziening over de bouwplannen beter moest, was het voor wethouder Rensen duidelijk dat het gewenst was dat hij de motie over de voortgangsrapportages overnam. En dat deed hij ook. Die motie was binnen! Voortaan zal de raad elk half jaar schriftelijke voortgangsrapportages ontvangen van de bouwplannen.
Aan de tweede motie wilde hij niet beginnen. Hij vertelde een wat tegenstrijdig verhaal: Enerzijds zei hij dat hij niet kon toezeggen wanneer hij met een plan van aanpak kwam om de benodigde verbeteringen te implementeren. Dat hing af van het tempo van allerlei reorganisaties en lopende trajecten, die hij niet wilde verstoren. Anderzijds was de motie niet nodig, wat hem betreft, want er waren geen verbeteringen nodig: de afdeling maakte al goede investeringsdoorrekeningen en risicoanalyses. 

Andere oppositiepartijen spraken de wethouder er ook op aan: "Dus U wilt niet eens zeggen wanneer u met een plan van aanpak komt?" De coalitie-partijen vonden het wel best dat wethouder Rensen niet concreet aangaf wat hij ging aanpakken en wanneer. Dus er leek voor ons, als oppositiepartijen, niet veel te halen te zijn. 

Op het eind van de bespreking probeerden we het nog eens. "Wethouder Rensen, als ik nu het inschakelen van een gespecialiseerd bureau eruit haal, maar de rest van de motie in takt laat?" 
Onder druk van het hele debat, nam wethouder Rensen hem over. 

Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat er geen gespecialiseerd bureau bij gehaald wordt. Een kritische blik is wat er nodig is, om de optimistische berekeningen waar kennelijk tot nu toe vanuit gegaan werd, van realiteitswaarde te voorzien. In ieder geval is nu afgesproken dat er betere onderbouwingen moeten liggen bij de raadsbesluiten die in het najaar genomen zullen worden over de doorstart van Anna's Hoeve, Villa Industria en Langgewenst. En dat is de kern van de zaak.

Tot slot: ook al kunnen we dat niet zo uitvoerig en gedegen doen als een extern bureau, die kritische blik gaan we er dan zelf wel overheen leggen! 

 Lees hier de ingediende moties

U bent hier