h

Mediapark stilzwijgend uitgebreid

23 juni 2010

Mediapark stilzwijgend uitgebreid

Het college van B&W heeft grote plannen met het Mediapark. Maar liefst 200.000 m2 bedrijfsvloeroppervlakte en 70.000 m2 parkeergelegenheid komt erbij. Ingrijpende veranderingen waar burgers als het aan het college ligt zo weinig mogelijk over te zeggen moeten hebben.

De voorgestelde plannen voor watervilla's en extra bedrijfsruimte hebben grote gevolgen voor het Mediapark zelf en voor de verkeersdoorstroming in Hilversum. De nu al drukke Johan Gerardsweg zal in de toekomst nog meer auto's te verwerken krijgen en ook het Mediapark zelf krijgt door de geplande bebouwing een heel ander aanzicht. Bij zulke ingrijpende bestemmingsplannen is de gemeente verplicht om na te gaan of er een zogenoemde milieueffectrapportage (m.e.r.) moet worden opgesteld. In een m.e.r. wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van deze plannen voor het milieu in brede zin. Behalve bodem, lucht, waterhuishouding en natuur op het Mediapark zelf, wordt bijvoorbeeld ook de verwachte verkeerstoename in de milieueffectrapportage meegenomen. Daarnaast wordt er in de m.e.r. ook altijd een meest milieuvriendelijk alternatief uitgewerkt. 

Geen MER voor Mediapark
Ingenieursbureau Arcadis heeft in opdracht van de gemeente echter geconstateerd dat ondanks de grote oppervlaktes die bebouwd gaan worden er geen m.e.r. voor het Mediapark hoeft te worden opgesteld. En dat betekent minder inspraak voor Hilversummers. Wanneer een m.e.r. is afgerond, ligt deze namelijk zes weken ter inzage om iedereen in de gelegenheid te stellen te reageren op het rapport. Na bestudering van de zienswijzen komt de m.e.r.-commissie uiteindelijk tot haar definitieve rapport. 
Het college trappelt van ongeduld om het advies van Arcadis over te nemen en de m.e.r. achterwege te laten, en - zoals het zich laat aanzien - de coalitiepartijen ook. Dat betekent dat er dus niet gekeken wordt naar meer duurzame varianten en dat de inspraak van de burger beperkt wordt tot het leveren van inspraakreacties op het bestemmingsplan zelf. Op 30 juni wordt het voorstel om geen m.e.r. op te stellen besproken in de gemeenteraad. En ook daar kan door inwoners niet worden ingesproken.
Burgerparticipatie en duurzaamheid blijken onderwerpen waarover B&W graag praat zolang ze er maar niet echt toe gaan doen. 

De kans om in te spreken op de m.e.r. gaat u dus niet krijgen, maar bent u niettemin nog benieuwd wanneer u uw zienswijze op dit ingrijpende bestemmingsplan kan geven? Ook dat is goed uitgekiend door dit rechtse college: in de periode dat u met vakantie bent. Het masterplan Mediapark ligt van half juli tot en met augustus ter inzage.

U bent hier