h

Kiezersbedrog VVD

20 juni 2010

Kiezersbedrog VVD

In de campagne voor de gemeenteraads verkiezingen begin maart maakte de VVD van de financiën van de gemeente Hilversum een speerpunt. De financiën zouden niet op orde zijn en er zou nodig orde op zaken gesteld moeten worden. Men doelde daarbij niet op de jaarlijks sluitende begrotingen en meerjaren ramingen en op het feit dat er elk jaar een overschot was bij de jaarrekening. Over dat deel van het stabiele financieel beleid repte men liever niet.

Nee, het ging specifiek over de hoogte van de schulden. Die zouden veel te hoog zijn. Het was een campagne van bangmakerij. Het college zou onverantwoord veel leningen hebben genomen. Dat zou leiden tot hogere lasten voor de burgers. (Dat de woonlasten in de afgelopen college periode juist gedaald zijn en nu op een mooi gemiddeld niveau zijn, werd buiten beschouwing gelaten). 

"Schulden moeten afnemen"
Dhr. van Osch, toen nog raadslid, stelde een formule op waarmee je de schuldenpositie van een gemeente kon beoordelen. En van de 21 gemeenten met tussen de 70.000 en 100.000 inwoners stond Hilversum op de op 2 na slechtste plaats. De conclusie was overduidelijk, volgens de heer van Osch: "De Hilversumse financiën moeten op voorzichtige en gestage wijze worden hersteld. Helder is dat de schulden van Hilversum jaarlijks zullen moeten afnemen en al zeker niet mogen toenemen." Zie hier het volledige artikel. 

Verkiezingsprogramma
Met dit standpunt ging de VVD de onderhandelingen in en het nieuwe college van D66-VVD-PvdA nam in haar collegeprogramma de volgende uitgangspunten op:
Gedegen financieel beleid
Het college kiest voor een gedegen financieel beleid. Door het vaststellen van duidelijke financiële spelregels, een zorgvuldige ombuigingsoperatie en het uitgangspunt dat de schulden niet verder zullen stijgen.!

Verderop in de tekst wordt dit aangevuld: 
"Gezien de omvangrijke bezuinigingen die nodig zijn, is aflossen van de schulden van de gemeente nu niet voor de hand liggend. Centraal staat dan ook het uitgangspunt dat de schulden niet verder zullen stijgen."
Nou, dat lijkt stevig verankerd: met de VVD in het college zullen de schulden niet stijgen. 

Schoolgebouwen
Wat schetst onze verbazing, toen afgelopen woensdag tijdens de behandeling van de zomernota, de zaken wat anders blijken te liggen. Hart voor Hilversum vroeg naar de verwachting van de schuldenpositie in 2011. Zullen de schulden volgend jaar gaan toenemen of niet? Dhr. van Osch, ondertussen wethouder Financiën, vertelde dat het best zou kunnen dat de schulden volgend jaar toenemen. "We zitten tenslotte nog met het onderhoud van de scholen." Hij doelde op het convenant dat gesloten is met de scholen om de schoolgebouwen in de komende paar jaar allemaal op niveau te brengen. Daar gaat tot en met 2015 elk jaar zo'n 6 tot 8 miljoen in geinvesteerd worden. Geld dat we zullen moeten lenen. Op 1 januari 2010 stond de schuld op 152 miljoen en dat bedrag zal volgend jaar gaan toenemen. (Ter vergelijking: de gemeente heeft jaarlijks inkomsten en en uitgaven van rond de 220 miljoen en daarvan betaalt de gemeente per jaar zo'n 7 miljoen aan rente op de leningen.) 

Verkeer
Naar aanleiding van een vraag van ons werd duidelijk dat D66 goed onderhandeld had: het onderwijsconvenant zal onverkort uitgevoerd worden, er wordt niet bezuinigd op onderwijs. En ook het IBP wordt volledig afgerond. In 2011 wordt er een fiks bedrag geinvesteerd voor een megarotonde aan de oostkant van Hilversum. En dhr. van Osch komt er nu achter, dat al deze voor Hilversum noodzakelijke investeringen, die al in gang gezet zijn, niet zo maar terug te draaien zijn en leiden tot een tijdelijke toename van de schulden. En nu opeens kan hij zich daar wel in vinden. 
Dit noemen we kiezersbedrog!

U bent hier