h

Burgerparticipatie in de praktijk

28 februari 2010

Burgerparticipatie in de praktijk

Op 24 september en 8 oktober 2009 vonden de twee 'Rondkomen'-bijeenkomsten plaats voor Hilversummers met een kleine beurs. De opkomst was groot en op die twee dagen hebben de mensen met een kleine beurs en de maatschappelijke organisaties in Hilversum verkend waar je voor welke ondersteuning terecht kunt in Hilversum.

Het resultaat: een Top-3
Aan het eind van de Rondkomen-bijeenkomsten in 2007 en 2008 deed ik telkens een aantal toezeggingen van zaken die in het jaar daarop gerealiseerd zouden worden. Het vereenvoudigen van de formulieren, voorlichtingsbijeenkomsten in verzorgingstehuizen, het Info-loket Rondkomen: het is toegezegd en gerealiseerd. 

Dit jaar was er een andere situatie: wat er in 2010 en verder gerealiseerd gaat worden, hangt af van de gemeenteraad die 3 maart 2010 gekozen wordt en de samenstelling van het college. Ik kon daarom slechts enkele toezeggingen doen en uitvoeren. Bijvoorbeeld het automatisch kwijtschelden van belastingen voor AOW-ers, die door landelijke wetswijzigingen, alsnog voor in aanmerking kwamen. En het pro-actief toesturen van aanvraagformulieren langdurigheidstoeslag naar alle mensen die er op grond van de gegevens bij de gemeente voor in aanmerking komen. 

Aan het eind van de Rondkomen-bijeenkomsten is daarom gezamenlijk een Top-3 voor de aankomende verkiezingen opgesteld:
1 Invoeren van een Stadspas in Hilversum, voor mensen met een kleine beurs.
2 Eén plek waar de gemeente en de maatschappelijke organisaties samen ondersteuning aanbieden
3 Meer automatische toekenningen van tegemoetkoming, door de beschikbare gegevens te benutten.

Om deze Top-3 bekendheid te geven, heeft de gemeente een persbericht hierover uitgebracht. 

Bij de SP hebben deze mensen een stem
Vooraf aan de gemeenteraadverkiezingen maken allerlei groeperingen hun lijstjes met punten, zoals bijvoorbeeld de ondernemers. Nieuw was dus, dat er ook een lijstje lag van de mensen met een kleine beurs. Helaas kreeg deze mening weinig gehoor. Alleen de SP in Hilversum heeft alle drie de punten opgenomen in haar verkiezingsprogramma. Ze zal zich er hard voor maken, dat ze gerealiseerd worden. 

VVD wil bezuinigen op uitkeringen
Op de site van de VVD staat: "En hoewel wij vinden dat sociale voorzieningen belangrijk zijn voor de mensen die dit écht nodig hebben, moet het niveau van de uitkeringen nodig versoberd worden." Mensen met een kleine beurs kunnen dus verwachten, dat het sociale beleid dat door dit college is neergezet, door de VVD zal worden teruggedraaid. 

Sociale keuzen maken
Binnen dit college heb ik er voor gezorgd dat er meer tegemoetkomingen zijn verstrekt aan mensen met een kleine beurs, terwijl de financiën op orde bleven. In elke begroting werd niet meer uitgegeven dan er aan inkomsten was, de jaarrekening kenden elke keer een positief resultaat en de woonlasten zijn verlaagd. Uiteindelijk komt het aan op andere keuzen maken, sociale keuzen! 
Er valt wat te kiezen op 3 maart. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier