h

Maakte de SP het verschil?

25 januari 2010

Maakte de SP het verschil?

Vier SP raadsleden en een SP wethouder op de beleidterreinen financiën, sociale zaken en P&O. Heeft dat een verschil gemaakt?

Politicus van het jaar
Duidelijk is wel dat het niet onopgemerkt is gebleven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat SP wethouder Karin Walters is al eerder deze maand, door de lezers van de Gooi en Eembode, gekozen als politicus van het jaar 2009. Bovendien is zij door overige raadscollega's ook nog eens genomineerd voor de vakprijs politicus van het jaar. De nominatie en uiteindelijke stemming voor deze vakprijs gebeurd door collega raadsleden van ander partijen dan de SP. Bijzonder is dat vorig jaar, 2008, onze fractie voorzitter John van Otterloo ook al in de prijzen viel, hij won de vakprijs voor politicus van het jaar. Twee jaar op rij krijgen SP-ers waardering van collega's én van Hilversummers, dat is niet voor niets! 

Bestuurlijke verantwoordelijkheid
We hebben laten zien dat Hilversum ook sociaal bestuurd kan worden en daar ben ik trots op. Onder verantwoording van onze wethouder, Karin Walters, zijn de begrotingen van afgelopen jaren binnen de gestelde kaders uitgevoerd en is er meer geïnvesteerd in mensen zonder dat dit tot hogere lasten heeft geleid. Ook voor de komende jaren waarin er minder geld van het rijk komt is er voor Hilversum een sluitende en sociale begroting. 

Een sociaal minimabeleid
Er is nu een minimabeleid waarin mensen krijgen waarop ze recht hebben. Mensen zijn beter geïnformeerd en kennen de weg naar gemeente loketten. Hierdoor zijn veel mensen met een laag inkomen of schulden geholpen. Het re-integratie beleid is omgezet naar meer maatwerk. We houden zoveel mogelijk rekening met de wensen en mogelijkheden van de klant.'Daardoor blijven mensen als ze werk hebben, ook langer aan het werk.' Diverse onderzoeken van de rekenkamer hebben aangetoond dat het beleid van onze wethouder effectief is. 

Betaalbaar wonen
Mensen moeten betaalbaar kunnen wonen. We hebben gerealiseerd dat de woonlasten onder het landelijk gemiddelde liggen maar afgelopen jaren zijn er te weinig bouwprojecten gerealiseerd. Het is belangrijk om prioriteiten stellen en vasthouden aan de wens om voldoende betaalbare woningen te hebben. Daar is enorm behoefte aan en wij blijven ons er dan ook voor inzetten. 

Zorg moet bereikbaar en betaalbaar zijn.
We zien dat het college worstelt met de effecten van de WMO. Wij zijn al sinds de invoering van de WMO in actie om de kwaliteit van bijvoorbeeld de thuiszorg op goed niveau te houden. Hilversummers zijn nu wel beter af dan met een ander college maar het kan en moet nog beter. Wij vinden met de Hilversummers dat ze recht hebben op volwaardige ziekenhuiszorg. Het kan niet zo zijn dat in Hilversum zorg wordt geleverd zonder eerste hulp en 24-uurs huisartsenpost of apotheek. Wij verwoorden deze wens in de raad en in de tweede kamer. Wij hebben handtekeningen acties en demonstraties georganiseerd en ook dat zullen we blijven doen. 

Open democratie 
Een vitaal Hilversum bestaat niet zonder betrokken inwoners en een open gesprek over onze gezamenlijke toekomst. Inwoners moeten daarom stevig inspraak hebben op ontwikkelingen en beleidsplannen. Dat was onze insteek in 2006 en dit blijft onze insteek voor de komende jaren. Wij vinden dat politieke partijen verantwoordelijk zijn voor het betrekken van de inwoners bij de politiek. 
De raadsleden zijn volksvertegenwoordigers, de inwoners van Hilversum moeten met hen in gesprek kunnen tijdens themabijeenkomsten en op allerlei andere manieren. Daarom is de SP ook altijd in buurten en wijken te vinden, en niet alleen als er verkiezingen zijn. 
Ook op het gebied van dienstverlening zijn verbeteringen zichtbaar zoals het digitaal aanvragen van vergunningen, de 'bereken-je-recht-button' en de openstelling van burgerzaken op donderdagavond. Toch vinden wij dat de dienstverlening nog beter kan en verder moet worden uitgebreid. 

Wij kiezen voor
Er is veel bereikt en er is nog veel te winnen. Wij kiezen voor een socialer Hilversum, voor betaalbare en duurzame woningen, een open democratie, verbeterde dienstverlening van de gemeente, goede en bereikbare zorgvoorzieningen, (gratis) openbaar vervoer en fietsen en voor werkgelegenheid.
We zijn nog lang niet klaar en we zullen ons in blijven zetten voor een sociaal en beter Hilversum.

 Download ons verkiezingsprogramma 
 Naar de verkiezingspagina

U bent hier