h

Vitens steekt voordeel in eigen zak en die van de bestuurders

27 december 2009

Vitens steekt voordeel in eigen zak en die van de bestuurders

Afgelopen donderdag was er een aandeelhoudersvergadering van het waterleidingbedrijf Vitens. De gemeente Hilversum is aandeelhouder en ik mocht de gemeente daar opnieuw vertegenwoordigen.

De opkomst was laag. Er waren enkele gedeputeerden van de provincies, die samen het grootste deel van de aandelen in handen hebben. Daarnaast waren er nog zo'n twintig wethouders van verschillende gemeenten. Vooraf werd mij al toegefluisterd: "Je gaat toch niet al teveel zeggen, he" en "Jij gaat zeker nog wat zeggen over de beloning van de bestuurders?". Waarop ik aangaf dat ik tuurlijk weer het een en ander ging zeggen. Ik kom daar niet voor niets. 

Tarieven verlagen graag!
Een belangrijk punt was voor mij het tarief dat de inwoners moeten gaan betalen voor water in 2010. In het stuk wat voor lag, kwamen de watertarieven precies uit op het niveau dat afgesproken was bij de fusie een paar jaar eerder. Veel aandeelhouders vonden dat een prima resultaat en hadden geen opmerkingen. Mij was het echter opgevallen dat Vitens het afgelopen jaar zo goed gedraaid had, dat de reserve extra hoog geworden was. En wel boven het niveau dat bij de fusie was afgesproken. De redenering van de Raad van Bestuur was dat men de reserve in de komende tijd elk jaar een half procent wilde verhogen, tot een hoger niveau bereikt was, zodat men goedkoper geld zou kunnen lenen van de bank. Ik zei "U stelt nu voor om de reserve dit jaar met 0,9 procent op te laten lopen. Dit is boven het niveau dat bij de fusie is afgesproken en ook boven het niveau van een half procent per jaar, wat u als nieuw beleid voorstelt. De gemeente Hilversum stelt voor om de extra 0,4 procent voordeel, zo'n 2,5 miljoen euro, niet in de reserve te steken, maar te benutten om de tarieven voor water te verlagen. Dit komt overeen met het verlagen van het jaarlijkse aansluittarief van 25 euro naar 24 euro per aansluiting. Dit is het voorstel van de gemeente Hilversum." Geen enkele gemeente of provincie steunde het. De Raad van Commissarissen maakte zich ervan af met "dat Vitens weliswaar streeft naar de laagste tarieven, maar dat het niet goed is als de tarieven te veel schommelen. Stabiliteit in de tarieven is belangrijk." Dus er is niets veranderd. Het voordeel verdwijnt in de zak van Vitens. 

Hilversum tegen topsalarissen
Het volgende belangrijke punt was de beloning van 2 nieuwe bestuurders van de nu driekoppige Raad van Bestuur. Overigens waren de twee bestuurders al in functie en zaten ze achter de tafel. De beloning was allang al geregeld. Dat was vooraf afgestemd met de Commissie van Aandeelhouders, een klein deel van de aandeelhouders die samen de meerderheid hebben, dus daar kan je als Raad van Bestuur zo lekker zaken mee doen.
Als eerste uitte ik mijn ongenoegen over het feit dat er al geacteerd was, voordat er in de aandeelhoudersvergadering over gestemd was. Dat is niet netjes. Het werd voor kennisgeving aangenomen.
Vervolgens zette ik uiteen dat de gemeente Hilversum niet instemde met het voorstel om de 2 nieuwe bestuurders een salaris te geven op het niveau van de balkenendenorm minus 15 procent. "De balkenendenorm gaat nl. uit van het salaris van de minister president PLUS 30 procent. Toen vorig jaar de beloning van de voorzitter van de Raad van Bestuur aan de orde was, stemde de gemeente Hilversum tegen, omdat wij vinden dat het huidige salaris van de minister president het uitgangspunt moet zijn, dus zonder de 30 procent ophoging. Dit vinden wij ook van toepassing op het salaris van de 2 nieuwe bestuurders. Wij stemmen dus tegen." Er was nog een wethouder van Utrecht tegen. Tegen wil en dank. Zijn gemeenteraad had hem opgedragen om tegen te zijn, zei hij zonder enig vuur. En de rest vond het allemaal wel best.
Dus daar zaten de 2 nieuwe bestuurders. Zij werkten al jaren bij Vitens, voorheen als manager. Nu waren ze bestuurder. Er was weinig veranderd. Ze hadden alleen wel heel wat meer geld op zak! 

Wat zou U er van vinden?
Na de vergadering kijken mensen mij soms vertwijfelt aan. Waarom neemt deze vrouw zo'n aparte positie in, terwijl ze er niets mee wint? Elke aandeelhoudersvergadering denk ik dan: stel eens dat er 50 willekeurige klanten van Vitens, inwoners van de betrokken gemeenten en provincies in de zaal mochten zitten. Wat zouden die ervan vinden? Volgens mij kunnen die best wel plaatsen, dat ik pleit voor verlaging van de watertarieven en voor lagere topsalarissen. 
En daar gaat het uiteindelijk om. 

Karin Walters, Wethouder 

Eerdere stukken over Vitens:
 Eén keertje maar, echt waar... 
 Geld als water

U bent hier