h

Er valt niets te lachen

20 december 2009

Er valt niets te lachen

Juichende stukken in de kranten van vorige week. Agis zorgverzekeringen en Tergooi ziekenhuis tekenden een overeenkomst om samen het grootste zorghotel van Nederland te bouwen. Om kritiek dat het wellicht niet voor iedereen bereikbaar is vanwege de kosten, moesten de dames Zuiderwijk (Tergooi) en Verstappe (Agis) erg lachen.

Goede aanvuling
Een zorghotel kan een heel goede aanvulling zijn op ziekenhuizen. Op dit moment blijven veel patiënten, met name ouderen, langer in een ziekenhuisbed dan noodzakelijk is. Simpel en alleen omdat de extra zorg die na een ziekenhuisopname vaak nodig is, thuis (nog) niet gegeven kan worden. Daar kan een zorghotel een belangrijke rol vervullen. Het scheelt enorm in de kosten (een ziekenhuisbed is vele malen duurder dan dat in een zorghotel) en de verzorging kan in zo’n zorghotel vaak wat meer zijn toegesneden op de individuele wensen. 

Eigen bijdrage
Maar er zijn belangrijke valkuilen. De kosten van een zorghotel worden, afhankelijk van de persoonlijke situatie van een patiënt, namelijk lang niet altijd vergoed door de verzekeraars. Zeker niet vanuit de basisverzekering. Ook niet door Agis. Maar ook de manier waarop het zorghotel zelf de bedrijfsvoering heeft ingericht maakt veel uit als het gaat om de vraag wat je wel of niet vergoed krijgt. En dan is er ook vaak nog een indicatie van het CIZ nodig om überhaupt iet terug te kunnen krijgen. De feitelijke berekening van wat je wel of niet vergoed krijgt is erg ingewikkeld maar het komt er op neer dat in zeer veel gevallen er op z’n minst een eigen bijdrage verschuldigd is. Dat is niets nieuws, ook in het huidige zorghotel van Tergooi op Zonnestraal is dat namelijk het geval. Een eigen bijdrage dus die je in het ziekenhuis niet hoeft te betalen. En dat vinden wij niet om te lachen. 

Huisarts
Een zorghotel is ook in medisch opzicht niet te vergelijken met een ziekenhuis. Er zijn bijvoorbeeld geen doktoren of specialisten. Als er iets is, moet je eigen huisarts langskomen. Wij verzinnen dat niet, het is gewoon te vinden in de informatie van Tergooi zelf. En stel dat je naar een specialist moet in de vestiging in Blaricum. Wie betaalt dan eigenlijk het vervoer van Hilversum naar Blaricum? 

Ziekenhuis inleveren
Maar nog belangrijker is dat we dat zorghotel in Hilversum natuurlijk niet voor niets krijgen. We betalen daar als Hilversummers een zeer hoge prijs voor. We leveren er namelijk een compleet ziekenhuis voor in. Dat er straks geen eerste hulp meer is, geen ziekenhuisovernachtingen en geen bevallingen in Hilversum meer mogelijk zijn, daar hadden de vrolijke dames het niet over. En een 24-uurs huisartsenpost en apotheek is er ook al niet. Maar straks hebben we wel een duur zorghotel dat de verzekeraars veel geld bespaart en waar de Hilversummers alleen maar slechter van worden maar waar we via een eigen bijdrage wel aan mee moeten betalen. 

 Naar de aktie pagina ziekehuis

U bent hier