h

Strijd om ziekenhuis gaat door

7 november 2009

Strijd om ziekenhuis gaat door

De gemeenteraad van Hilversum, met uitzondering van de SP heeft het college de opdracht gegeven om met het ziekenhuis te gaan praten over de ontwikkeling van en op de Monnikenberg. De nogal cryptische moties die zijn aangenomen komen er feitelijk op neer dat wethouder Rensen met het ziekenhuis en andere zorginstellingen gaat praten over wat er nodig is om hun plannen uit te voeren. En wat die plannen inhouden weten we, een verhuizing naar Blaricum.

anderhalvelijn
Het was een treurige avond afgelopen woensdag. Geen van de raadsfracties wilde inhoudelijk discussie voeren over het rapport van de commissie Groot en/of de plannen van Tergooi. Het werd niet meer dan een opdracht aan het college om mee te werken aan de plannen van Tergooi en daarmee te gaan zorgen voor goede “anderhalvelijnszorg”. En dat nieuwe moeilijke woord dat D66 nu in de strijd heeft gegooid betekent niets meer dan een betere samenwerking tussen verschillende zorgverleners en zaken als een fysiotherapeut die ook wel eens ’s avonds werkt. Daar blijft geen ziekenhuis van open, daarmee houden we geen eerste hulp, daar komt geen huisartsenpost of apotheek van in Hilversum. Daarmee kunnen vrouwen nog steeds niet in Hilversum bevallen. 

spoed
De SP heeft nogmaals geprobeerd uit te leggen wat wij vinden dat er moet gebeuren: Gesprekken tussen Tergooi en onze wethouder Zorg over Zorg voor en bij Hilversummers. Daarbij is van belang dat de wethouder zelf formuleert wat volgens hem belangrijk is, want daar hebben we hem nog steeds niet over gehoord. Ook afgelopen woensdag niet. Is het nou zo’n gek dat wij verwachten dat onze wethouder Zorg een visie op Zorg ontwikkelt? Maar niks. De wethouder zorg heeft niet meer gezegd dan dat hij inmiddels begrepen heeft “dat het spoed heeft”. Ik weet niet eens wat hij met “het” bedoelde. 

Monnikenberg
Wij hebben de wethouder uiteraard wel suggesties meegegeven. In het kort komt het er op neer dat wij willen dat belangrijke delen van de zorg gewoon in Hilversum blijven. Zaken als een kraamkliniek, eerste hulp, huisartsenpost en apotheek. Maar ook de behandeling van veel bij ouderen voorkomende kwalen, ook als ze er een nachtje voor in het ziekenhuis moeten blijven, zouden wat ons betreft in Hilversum behandeld moeten kunnen worden. We zouden ook een actief beleid moeten voeren om privé klinieken in Hilversum buiten de deur te houden. Die halen namelijk de krenten uit de pap voor Tergooi en die kunnen dan niet genoeg verdienen om voort te bestaan. Voor wat betreft de Monnikenberg geldt dat nou juist in het programma van dit college staat dat we voor het ontwikkelen van dat gebied (het gaat om het terrein rondom het ziekenhuis) zijn als het om Zorg gaat. En dat vinden wij als SP dus ook. Het zou heel goed zijn als meer zorginstellingen die samenwerken met ons ziekenhuis zich op dat terrein kunnen vestigen. Maar dan wel samen met ons ziekenhuis, en niet in plaats van. 

strijd
En daarom is het dus van belang dat wethouder Landsaat met Tergooi gaat praten over precies die onderwerpen. Maar dat gaat niet gebeuren. Want de rest van de raad heeft het opgegeven, zoals PvdA en VVD, of vanaf het begin niet anders gewild, zoals bijvoorbeeld het CDA. En zo lijkt politiek Hilversum zich langzaam maar zeker neer te leggen bij het vertrek van alweer een ziekenhuis uit Hilversum. 

De SP blijft zich in ieder geval wel inzetten voor het behoud van fatsoenlijke zorg voor Hilversummers. Onze strijd voor het ziekenhuis gaat gewoon door. 

 Naar de aktie pagina ziekehuis

U bent hier