h

Inwoners buiten spel

2 november 2009

Inwoners buiten spel

De plannen van de raad van bestuur van Tergooi hebben al tot veel opwinding geleid. Inwoners van Hilversum willen, terecht, goed op de hoogte zijn en blijven van de plannen en eventuele veranderingen. Het gaat tenslotte om ons ziekenhuis! De betrokkenheid van Hilversummers blijkt onder andere uit de vele handtekeningen voor het behoud van het ziekenhuis en de druk bezochte bijeenkomsten.

Zo heeft een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst rond de bereikbaarheid van de vestiging in Blaricum nog niet zo heel lang gelden gezorgd voor een afgeladen Burgerzaal in het raadhuis. 

Sinds die tijd is er al weer veel gebeurd. Hoogtepunt is een onderzoek van een commissie die is ingesteld door de gemeenteraad (met uitzondering van de SP). Die commissie moest onderzoeken of de plannen van Tergooi wel zo'n goed idee waren. De SP was tegen omdat de opdracht ons niet beviel en het er wel erg op leek dat politieke partijen het onderzoek wilden gebruiken om aan het eind te zeggen: "zie je wel, wij kunnen er ook niks aan doen, en zo slecht zijn de plannen niet". En dat is precies wat er nu gebeurd. Partijen die samen met ons gestreden hebben voor het ziekenhuis zeggen nu dat er niets anders op zit dan je neer te leggen bij de plannen van Tergooi. 

Het onderzoek is klaar. Je zou verwachten dat er weer een avond wordt georganiseerd om de inwoners van Hilversum en omgeving te informeren. Maar nee hoor. De resultaten van het onderzoek zijn tot op dit moment uitsluitend besproken met de fractievoorzitters en/of zorgwoordvoerders van de gemeenteraad. ZOOZ, een club die zich inzet voor behoud van het ziekenhuis, is het nog wel gelukt om een audiëntie bij diezelfde fractievoorzitters te krijgen, maar dat is het dan wel. Aanstaande woensdag staat het op de agenda van de gemeenteraad met de bedoeling om de raad te laten uitspreken dat ze het een goed onderzoek vinden en ze de conclusies onderschrijft. Het stuk komt rechtstreeks in Het Besluit en niet eerst in De Discussie. Die route zorgt er voor dat inwoners van Hilversum er in de raadszaal niets over mogen zeggen. Er is in Het Besluit namelijk geen inspreekrecht. De behandeling is ook nog eens laat op de avond, het zal zo rond 22.00 uur zijn dat er met de behandeling wordt begonnen. 

De SP fractie heeft aangedrongen om op z'n minst behandeling in De Discussie mogelijk te maken. Nog beter zou een aparte avond zijn. Maar die gaat er dus niet komen. Alle andere partijen in de gemeenteraad willen de behandeling zo snel mogelijk afronden, zonder dat inwoners van Hilversum er ook maar fatsoenlijk over geïnformeerd zijn, laat staan dat ze er ook nog iets over mogen zeggen. Wij vinden dat een schande. Als je niet bereid bent om uit te leggen waarom je je nu wél kunt vinden in de plannen van Tergooi, ben je geen knip voor je neus waard. Wij blijven ons inzetten voor het behoud van goede zorg in Hilversum, ook als de rest van de raad daar anders over denkt. 

Tijdens de raadsbehandeling bent u wel welkom op de publieke tribune, dan kunt u in ieder geval horen wat de SP van deze achterkamertjespolitiek vindt. 

 Lees onze eerdere reactie 
 Lees onze inhoudelijke reactie op het rapport

U bent hier