h

Rapport cie Groot

29 september 2009

Rapport cie Groot

Het is klaar, de onderzoekscommissie heeft haar rapport uitgebracht. De uitslag was voorspelbaar. Er is volgens de commissie niks mis met de plannen van Tergooi. Dat kon natuurlijk ook niet anders als je kijkt naar de uitgangspunten en de opdracht die de commissie heeft gehanteerd. We gaan hier als SP niet herhalen waarom wij de plannen een slecht idee vinden, dat is inmiddels wel bekend. Er is in de plannen gewoon te weinig aandacht voor de inwoners van Hilversum. We hebben niet voor niets (als enige partij) tegen dit onderzoek gestemd. Als reactie op het rapport laten we het bij wat we al zeiden voor de commissie begon: Veel partijen zullen de uitslag gebruiken om zich achter te verschuilen.

De SP heeft een eigen visie op de manier waarop zorg georganiseerd hoort te zijn. Zo vinden wij dat zorg bij mensen georganiseerd moet worden. Geen schaalvergroting en fusies, geen samenklontering van huisartsen in grote zorgcomplexen, maar zorg bij mensen op de hoek. Waarom zouden specialisten die nu spreekuren houden in de poliklinieken in Hilversum en Blaricum geen spreekuren kunnen houden in of bij de verschillende woondienstencentra, de plek waar hun patiënten wonen? Die zogenaamde “buitenpoli’s“ kunnen een uitstekend alternatief zijn voor (een deel van) de poliklinieken in Hilversum en Blaricum. 

 

  Huisartsenpost
  De commissie vindt overigens ook dat er geen huisartsenpost moet komen op het terrein waar nu nog ons ziekenhuis staat. De reden die ze daar voor geeft is verbijsterend: Als er geen ziekenhuis is moet er ook geen huisartsenpost zijn omdat mensen anders in de war raken en niet weten waar ze heen moeten!

 

We moeten in Hilversum het ontstaan van privéklinieken (zoals op Zonnestraal) niet stimuleren, maar afremmen. Daarmee krijgt het ziekenhuis de kans om ook routine behandelingen uit te voeren. Dat is niet alleen goed voor de kennis en kunde van de specialisten, het verbeterd ook nog eens de omzet van het ziekenhuis. 

De huisartsenpost in Blaricum moet geen halve provincie bedienen. In Hilversum moet gewoon een eigen huisartsenpost/eerste hulp en apotheek (24 uur per dag) zijn. We hebben onze buik vol van de verhalen dat het helemaal niet erg is omdat de huisarts gewoon bij je langs komt als je er om vraagt. Iedereen die ’s nachts de huisartsenpost wel een heeft gebeld met dat verzoek weet dat dat vaak echt niet zo makkelijk gaat. 

Hilversum hoort ook een eigen kraamkliniek te hebben. Als is het maar om te voorkomen dat ook daar straks dure privé initiatieven voor gaan ontstaan die het bestaansrecht van Tergooi nog verder onder druk zetten en alleen betaalbaar zijn voor de rijken onder ons. 


Wij blijven vasthouden aan deze benadering:
Zorg dichtbij mensen en in overleg met mensen georganiseerd. Zolang de Raad van Bestuur van Tergooi daar niet aan wil, blijven wij ons verzetten tegen de plannen. Wij werken niet mee aan de sloop van ons ziekenhuis en daarmee aan de afbraak van de zorg in Hilversum. 

 Naar de aktiepagina Ziekenhuis

U bent hier