h

Zorg is er voor mensen

16 juni 2009

Zorg is er voor mensen

De SP fractie heeft tegen een voorstel voor een onderzoek naar de verplaatsing van het ziekenhuis naar Blaricum gestemd. Daar kunt u HIER meer over lezen. Maar daarmee is de kous natuurlijk niet af. Door nee te zeggen tegen een onderzoek blijft ons ziekenhuis niet vanzelfsprekend in Hilversum. Daar is wel wat meer voor nodig.

Schaalvergroting is doorgeschoten
Het uitgangspunt van de SP in deze kwestie is simpel, en past binnen de standpunten die de SP altijd al heeft ingenomen. Niet alleen in Hilversum, maar ook in Groningen en Zeeland waar soortgelijke kwestie spelen. Zorg hoort dicht bij mensen. Dat is waar wij ons hard voor maken. Altijd en overal van de gemeenteraad in Hilversum tot in de Tweede kamer in Den Haag en het Europees Parlement in Brussel. En langzamerhand krijgt dat standpunt navolging. Steeds meer partijen, zelfs de landelijke VVD, vinden dat de marktwerking in de zorg en de schaalvergroting te ver is doorgeschoten. Steeds meer partijen willen dat de regering maatregelen neemt om dit proces te stoppen. Sluiting en/of faillissementen van ziekenhuizen moeten worden voorkomen. Ingrijpen door de rijksoverheid om te voorkomen dat zorg steeds verder van mensen af raakt lijkt dan ook onontkoombaar. 

Draagvlak onder druk
In Hilversum staat de wereld in de tussentijd ook niet stil. Specialisten, medewerkers en lokale deskundigen zetten steeds meer vraagtekens bij de verhuisplannen van Tergooi. De crisis zorgt er vervolgens ook nog eens voor dat het financieren van zo’n grootscheepse operatie, want dat is het, steeds moeilijker wordt. In en rond het ziekenhuis zijn, buiten mevrouw Zuiderwijk en haar voorlichter, steeds minder mensen te vinden die de verhuizing een goed plan vinden. Om kort te gaan, geld en draagvlak voor de plannen van mevrouw Zuiderwijk komen lokaal en nationaal steeds meer onder druk te staan. Als we nog even volhouden, gaat de hele zaak wellicht niet door en wordt het ziekenhuis gedwongen om haar uitgangspunt, het beste ziekenhuis van Nederland worden (waar dat staat maakt ze niet uit), nog eens kritisch te bekijken. 

Regionale ziekenhuizen
Er is in Nederland behoefte aan goede regionale basisziekenhuizen, ondersteund door een structuur van academische ziekenhuizen. In onze regio hebben we het AMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht. Daar hoort een goede ondersteunende structuur van regionale ziekenhuizen bij. Hilversum kan daarbij als regio-gemeente een belangrijke rol spelen. Vanuit die regionale ziekenhuizen kunnen dan zogenaamde “buitenpoli’s” worden ondersteund. Zeg maar spreekuren en behandelcentra van gespecialiseerde artsen op plekken waar daar behoefte aan is, bijvoorbeeld in de nieuwe woondienstenzone’s. Daar moet de Raad van bestuur van Tergooi haar uitdaging zien, in de zorg voor haar patiënten. Niet in prestige voor zichzelf. 

trend moet gekeerd
Het is daarom van groot belang dat de Hilversumse politiek juist nu vasthoudt aan het uitgangspunt dat Hilversum zijn ziekenhuis moet behouden. Anders dreigt ons ziekenhuis het laatste regionale ziekenhuis te worden dat gesloten wordt voordat de overheid ingrijpt. Dat moeten we niet laten gebeuren. We moeten alles op alles zetten om er voor te zorgen dat Hilversum de plek wordt waar de trend van fusies en sluitingen wordt gekeerd. En die kans is er. Maar dan moeten we onze rug recht houden en op geen enkele manier meewerken aan de verplaatsing van ons ziekenhuis naar een plek buiten Hilversum. 

 Naar de aktiepagina Ziekenhuis

U bent hier