h

Thuiszorg, tijd voor actie

30 juni 2009

Thuiszorg, tijd voor actie

Al maanden en maanden pleit de SP in de gemeenteraad voor een onderzoek naar de relatie tussen de gewenste kwaliteit en de prijs die we willen betalen voor de thuiszorg. Simpel gezegd, wij denken dat de gemeente Hilversum te weinig wil betalen voor fatsoenlijke thuiszorg. Het gevolg is verslechtering van de thuiszorg (minder uren, lange wachttijden, veel verschillen de mensen over de vloer, etc.) doordat goed en gekwalificeerd personeel door de thuiszorgorganisatie wordt ontslagen en er goedkope krachten worden ingezet.

Uiteraard moet in zo'n onderzoek ook gekeken worden nar de zogenaamde 'overhead' van de thuiszorgorganisaties zelf, maar wij denken dat de prijs een belangrijke factor is. Een simpel voorbeeld,de gemeente betaald een paar euro per uur meer voor het schoonmaken van het raadhuis dan voor thuiszorg. Terwijl van een thuiszorgmedewerker ook nog wordt verwacht dat hij of zij in de gaten houdt of alles wel goed gaat met de zorgbehoevende en zo nodig gespecialiseerd personeel waarschuwt. 

Motie niet uitgevoerd
Afgelopen februari heeft de gemeenteraad van Hilversum unaniem een motie ingediend die de toenmalige wethouder de opdracht gaf om zo'n kostprijsonderzoek te starten. Afspraak was dat de raad in april zou worden geïnformeerd over de voorwaarden van dat onderzoek. Het college vond dat zo'n goed idee van de gemeenteraad, dat ze de motie heeft 'overgenomen'. Dat is zoiets als zeggen. "U hoeft de motie niet in te dienen, wij gaan onmiddellijk aan de slag!". Nou, dat is toch iets ingewikkelder gebleken!

Alleen PvdA steunt onderzoek niet
Sinds februari hebben wij nog verschillende malen vragen over dit onderwerp gesteld, maar veel verder dan 'met een kluitje in het riet' antwoorden is het niet gekomen. Afgelopen woensdag heeft de SP daarom opnieuw een motie ingediend, gesteund door GroenLinks, Leefbaar Hilversum, VVD, CDA en D66. De Christen Unie had de motie ook graag willen tekenen, maar was te laat door ons gevraagd om dat nog te kunnen doen. De PvdA wilde er als enige partij niets van weten. Maar goed, ook zonder de PvdA was er een zeer ruime meerderheid. De motie is opnieuw overgenomen door het college en de nieuwe wethouder zorg (Landsaat) heeft toegezegd in september met resultaten te komen. Daar zullen we dus op moeten wachten. Ondertussen houden wij de wethouder aan de toezegging van zijn voorganger dat er geen mensen ontslagen worden voor er duidelijkheid is over de vraag of we wel genoeg betalen. 

Meldpunt Klachten Thuiszorg
Het is niet bij de motie gebleven. De SP Hilversum krijgt namelijk zoveel signalen over problemen met de thuiszorg, dat we afgelopen donderdag in de gemeenteraad hebben aangekondigd een lokaal onderzoek naar de thuiszorg te starten. Dat onderzoek bestaat onder andere uit een Meldpunt Klachten Thuiszorg waar mensen hun ervaringen kunnen melden. Verder zullen we in de zomermaanden huis aan huis bij mensen gaan vragen of ze thuiszorg hebben of hebben gehad en hoe ze dat is bevallen. In september kunnen we dan, samen met de resultaten van het kostprijsonderzoek, serieus werk maken van het oplossen van die problemen. 

Tonnen over
We houden als gemeente tonnen over van het geld dat we van het rijk voor de WMO krijgen, en onder tussen dreigen thuiszorgmedewerkers te worden ontslagen omdat ze te duur zijn en worden de problemen voor mensen die thuiszorg nodig hebben alleen maar groter. Dat kunnen we als SP niet laten gebeuren. 

 Naar de WMO actie pagina

U bent hier