Zorgbehoevende Hilversummers tussen wal en schip
Zorgbehoevende Hilversummers tussen wal en schip
Een behoorlijke groep zorgafhankelijke bewoners uit Hilversum maakt gebruik van zorgvoorzieningen maar dreigt van zorg afgesneden te worden omdat er onduidelijk is wie wat moet betalen en waar zij terecht kunnen. Door wijzigende regelgeving komt een behoorlijke groep niet meer in aanmerking voor vergoedingen vanuit de AWBZ (Wet Algemene Bijzondere Ziektekosten).
Het goede nieuws is dat de gemeenten de functies hulp bij de huishouding, ondersteunende begeleiding en of activerende Begeleiding in het WMO pakket hebben en ze krijgen hier geld voor vanuit het het rijk. Voor de gemeente dus simpel een kwestie van tijdig en goed plannen en nog beter organiseren en informeren over hoe zij dit gaan doen zodat zij de zorg voor deze mensen kunnen garanderen.
De toekenningen van huishoudelijke hulp door de gemeente gaat redelijk, maar daar spelen wel grote problemen met de financiering
Vertrek wethouder | |
Dit is deel 1 in een serie over zaken die (zijn) blijven liggen nu Wethouder Ketelaar zo plotseling is vertrokken. De komende week komen nog andere onderwerpen uit de zorg, maar ook op het terrein van huisvesting, aan de orde in deze serie. Deel 2 is hier te lezen. |
Op dit moment zijn er ook mensen die ondersteunende of activerende begeleiding/zorg aanvragen maar niet meer terecht kunnen bij het oude adres, het CIZ, maar ook nog niet terecht kunnen bij de gemeenten want die hebben nog niet afgesproken hoe zij hiermee om moeten gaan. Ook zijn er Hilversummers die zorg aanvragen maar veel minder uren zorg vergoed krijgen dan wat ze eigenlijk nodig hebben, het resterende deel moeten ze dan bij de gemeente gaan halen. Hiermee dreigt een zeer vervelende situatie te ontstaan. Zo zijn er zorgafhankelijke Hilversummers die gebruik maken van dagverzorging. Dagverzorging is erop gericht om met mensen met lichamelijke problematiek of bijvoorbeeld beginnende dementie te begeleiden en te reactiveren zodat zij zolang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Hier zijn zij erg mee geholpen.
Ook horen we dat er steeds minder "intensieve" huishoudelijke hulp (HH2) geïndiceerd wordt waardoor mensen die eigenlijk wat extra begeleiding nodig hebben dit niet meer krijgen. Deze mensen die niet goed zelf kunnen aangeven wat zij precies gedaan willen hebben of wat ze nog extra nodig hebben zijn afhankelijk van de huishoudelijke hulp die zij toegewezen krijgen. Deze huishoudelijke hulp moet zich voor enkele luttele euros in het zweet werken en heeft vaak ook niet de tijd om extra begeleiding te geven. Los van het feit dat sommigen voor die extra zorgtaken helemaal niet opgeleid zijn.
Doordat er blijkbaar nog geen duidelijke afspraken zijn in de gemeente Hilversum over hoe om te gaan met de indicatie en financieren van de dagverzorging dreigt deze zorg te verdwijnen. Want als de cliént niet weet waar hij voor zijn zorgfinanciering terecht kan en de zorgorganisaties het niet betaald krijgen dan mag duidelijk zijn dat er uiteindelijk geen zorg verleend zal kunnen worden. Met betrekking tot de intensieve huishoudelijke hulp, die in voorgaande jaren nog wel verleend werd, hebben we als SP al meer dan eens aangegeven dat voor het bedrag dat wij als gemeenten aan de zorgorganisaties verstrekken je het je eigenlijk niet voor kan stellen dat daarvoor kwaliteit gewaarborgd blijft.
De SP zal niet accepteren dat bewoners van Hilversum die recht hebben op zorg tussen wal en schip geraken gewoonweg omdat we nog niet in de gemeente hebben afgesproken hoe dit alles goed geregeld moet worden. We zullen er bij het college op aandringen dat zaken zo snel mogelijk duidelijk en goed geregeld moeten zijn zodat de bewoners van Hilversum er zeker van kunnen zijn dat als zij zorg nodig hebben zij die ook krijgen.