h

Thuiszorg in gevaar

23 april 2009

Thuiszorg in gevaar

De SP Hilversum heeft in de afgelopen maanden steeds geprobeerd om het college er op te wijzen dat het bedrag dat de gemeente betaald voor een uur thuiszorg, veel te laag is om kwalitatief goede thuiszorg voor geleverd te krijgen. Al ver voor de aanbesteding hebben wij aangegeven dat het wat ons betreft anders moest. Wij wilden een onafhankelijk onderzoek naar de prijs van een uur thuiszorg die voldoet aan onze kwaliteitseisen. Ex-wethouder Hammer wilde er niets van weten. 19,45 was meer dan genoeg, een onderzoek was echt niet nodig. Ook al bleek uit allerlei onderzoeken in het land dat een bedrag tussen de 21 en 24 euro het minimum was, volgens hem was 19,45 prima.

Toen begin dit jaar opnieuw een rapport verscheen van PriceWaterhouse waarin nogmaals werd bevestigd dat een tarief van onder de 21 euro onmogelijk was, heeft de SP opnieuw vragen gesteld aan wethouder Ketelaar, die wethouder Hammer inmiddels was opgevolgd. Met enig duw en trekwerk wilde de wethouder uiteindelijk wel een eigen onderzoek toezeggen. Eindelijk. Inmiddels is wethouder Ketelaar ook al weer vertrokken en weten we niet wat de status van dat onderzoek is. Maar de thuiszorg komt inmiddels in grote problemen. Vorige week hoorden wij van verontruste SP leden dat de Hilversumse thuiszorgorganisatie (TGV) de wethouder al een aantal weken geleden had laten weten dat ze de thuiszorg niet langer kon leveren voor het afgesproken bedrag van 19,45. Als het zo door ging, dan moesten ze er mee ophouden. Precies waar de SP al zo vaak voor had gewaarschuwd. Je zou dus denken dat de wethouder onmiddellijk de gemeenteraad zou informeren over dit gegeven en dat ze zou laten weten welke oplossingen ze in gedachte had. Niet dus, de wethouder bleef stil. 

  Vertrek wethouder
  Dit is deel 2 in een serie over zaken die (zijn) blijven liggen nu Wethouder Ketelaar zo plotseling is vertrokken. De komende tijd komen nog andere onderwerpen uit de zorg, maar ook op het terrein van huisvesting, aan de orde in deze serie.
Deel 1 is hier te lezen.

 

Vorige week heeft de SP tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over deze kwestie. Wethouder Ketelaar was de dag voor de vergadering opgestapt, die konden we er dus niets meer over vragen. Wethouder Rensen had de WMO taken overgenomen en gaf antwoord op onze vragen. Hij wist van de problemen, maar had geen idee waarom de raad daarover nog niet was geïnformeerd. Wel had hij inmiddels afspraken gemaakt en extra geld toegezegd om de acute problemen op te lossen. Tot juli 2009 is de situatie onder controle. In de tussentijd gaat de wethouder zich in het dossier verdiepen en komt hij op de kwestie terug. 

Wij zijn erg geschrokken van de problemen die nu ontstaan. Thuiszorg personeel dreigt te worden ontslagen en Hilversummers die thuiszorg nodig hebben dreigen daarvan de dupe te worden. Terwijl duidelijk is dat we gewoon te weinig betalen om kwalitatief goede thuiszorg te krijgen. Boos zijn we ook dat we niet zijn geïnformeerd over het feit dat de TGV had laten weten dat er problemen zijn, terwijl de wethouder weet dat de gemeenteraad zich daar al tijden zorgen over maakt. Maar ja, de wethouder is er niet meer. Er zit nu niets anders op dan af te wachten met welke plannen deze wethouder gaat komen. Wat ons betreft is er maar één oplossing: Begin zo snel mogelijk met een kostprijsonderzoek en ga betalen voor de kwaliteit die we als Hilversumse gemeenteraad willen hebben in de thuiszorg.

U bent hier