h

Jongerenwerk

3 april 2009

Jongerenwerk

Afgelopen week was er een zogenaamd 'Benen op Tafel' overleg over het jongerenwerk in Hilversum. Een bijkomst waar raadsleden, jongerenwerkers, ambtenaren, politie, de wethouder jeugd en andere hulp- en zorgverleners met elkaar spraken over de stand van zaken van het jongerenwerk in Hilversum.

De avond was georganiseerd in jongerencentrum MyWay aan de Neuweg en over de opzet was goed nagedacht. Behalve onderdelen waar iedereen bij elkaar was, was er ook tijd in geruimd om in twee verschillende groepen te praten over een min of meer actueel thema. Het was druk, maar opvallend genoeg waren er maar zes raadsleden aanwezig. Twee daarvan waren er van de SP. En dat laatste was niet toevallig. Wij hechten groot belang aan goed jongerenwerk maar vinden dat we erg weinig van elkaar (politiek en jongerenwerkers) weten.

Eén van de jongerenwerkers die onder andere De Keet in Kerkelanden onder haar hoede had vertelde waar haar werk uit bestond, tegen welke problemen ze opliep en hoe ze daar mee omging. Al snel werd duidelijk dat er veel gevraagd wordt van jongerenwerkers, van het organiseren van een voetbaltoernooi tot soms wat hulp bij solliciteren en het op weg helpen van jongeren die tegen de problemen van het dagelijkse leven oplopen. De jongerenwerker is vaak goed in staat om een vertrouwensband op te bouwen met een jongere, maar dat schept natuurlijk ook verwachtingen. Dat vraagt veel tijd, aandacht en energie van jongerenwerkers. 

In de discussie die op deze schets van het leven van een jongerenwerker volgde bleek dat er nog wel wat te verbeteren valt. Natuurlijk ze hebben bij Versa te weinig geld en daardoor te weinig mensen om te kunnen doen wat ze graag zouden willen, maar het werd ook duidelijk dat er wel erg veel instellingen en clubjes bezig zijn met specifieke vormen van hulpverlening aan jongeren. En al die clubjes moeten natuurlijk met elkaar praten om die hulpverlening goed op elkaar te laten aansluiten. En dan is er ook nog de politiek. Er hoeft maar iets te gebeuren of de gemeenteraad vindt dat het jongerenwerk er meer mee bezig moet zijn. Vaak zonder zich daarbij af te vragen wat dat kost of wat het betekent voor het reguliere jongerenwerk als je 'even' extra aandacht moet hebben voor een specifieke groep jongeren in een bepaalde wijk. Ook kwam in de discussie naar voren dat het jongerenwerk in Hilversum veel goede dingen doen, maar dat die maar weinig naar buiten komen. Het jongerenwerk zou zichzelf beter moeten 'verkopen'. Dat leidde natuurlijk al snel tot de opmerking van jongerenwerkers dat de politiek ook wel eens wat meer interesse in hun werk zou mogen tonen en niet ieder discussie uit de weg moet gaan omdat ze bang is dat het geld kost. We hebben die uitdaging als SP direct aangenomen. Afgesproken is dat wij in de komende maanden met iedere jongerenwerker gaan praten, op een moment dat het hun uitkomt, om het te hebben over wat we als SP kunnen doen om hun werk makkelijker en beter te maken. We gaan die gesprekken proberen te doen 'in het veld', op de plek waar de jongerenwerkers hun werk doen. Op die manier hopen we dan ook met jongeren te kunnen praten over hun verwachtingen van het jongerenwerk in Hilversum. Dat zou wat ons betreft dan moeten leiden tot concrete voorstellen over maatregelen die het jongerenwerk in Hilversum kunnen versterken. 
Wij vonden het een zeer geslaagde avond en kijken vol belangstelling uit naar de gesprekken .

U bent hier