h

Raad zorgt goed voor zichzelf

20 maart 2009

Raad zorgt goed voor zichzelf

De gemeenteraad besluit voor een gedeelte over de hoogte van haar eigen vergoedingen. Er is een minimum en een maximum gesteld door de minister. En vervolgens mag de gemeenteraad zelf bepalen hoe hoog die vergoeding wordt, met als resultaat dat bijna elke gemeenteraad in Nederland het maximale eruit haalt wat er voor ze inzit. Op jaarbasis is het verschil tussen het minimum en het maximum zo'n 1,42 ton aan keiharde euro's extra; extra belasting voor de Hilversummers. Dat zou wat ons betreft anders moeten.

Crisis?
Zeker op het moment van een economische crisis kan het best wel wat minder. Eigenlijk kan het altijd minder, maar goed, misschien dat we in tijden van crisis meer medestanders vinden. Allerlei maatregelen worden bedacht, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en ook de VVD stellen dat bijvoorbeeld ambtenaren geen cent extra mogen krijgen. Ook moeten uitkeringen bevroren worden. We zien dagelijks de discussie over allerlei maatregelen die veel mensen in hun portemonnee zullen voelen.
En vervolgens worden wel de vergoedingen voor raadsleden, fracties en fractieassistenten met 5,6% verhoogd. Raadsleden ontvangen voor hun raadswerk meer dan een bijstandsuitkering, en hebben er meestal een fulltime baan naast. De SP vindt dat er best een vergoeding tegenover het raadswerk mag staan, maar je hoeft niet te overdrijven. 

Mag het ietsje minder?
Daarom stelde de SP deze week aan de gemeenteraad voor om vanaf nu het minimum toe te passen, zelfs dat is nog hoger dan een bijstandsuitkering, dus echt te klagen hebben die raadsleden wat ons betreft niet. De burgemeester verdedigde de verhoging door te stellen dat raadsleden wel een beloning verdienen. Maar daar hebben we het natuurlijk niet over, het mag toch wel ietsje minder? 142.000 Euro, er zijn dagen dat de raadsleden lang discussieren over kleinere bedragen. 

Sacherijnig 
Geen enkel raadslid ging inhoudelijk in op ons voorstel, iedereen was gewoon tegen, er werd wat lacherig gedaan. Pas toen we om een hoofdelijke stemming vroegen werden er raadsleden sacherijnig. Maar geen enkel ander raadslid dan de SP-ers steunde het voorstel; de PvdA niet, GroenLinks niet, het CDA niet, Leefbaar niet, D'66 niet en ook de VVD niet; zonder dat iemand zelfs de moeite nam om een reden te noemen waarom ze vinden dat ze meer zouden moeten krijgen dan het minimum.
Dat is triest om te constateren. 

 Lees het amendement

U bent hier