h

Open en transparant

18 maart 2009

Open en transparant

De ziekenhuisdiscussie wordt onder andere beheerst door de vraag of er wel of niet allerlei geheime afspraken zijn. Steeds weer nieuwe complottheorieën duiken op. Je zou dan denken dat de politiek er alles aan doet om open en transparant te zijn in deze kwestie. Allerlei partijen roepen dat ook regelmatig. De werkelijkheid is echter anders.

Afgelopen dinsdag was er een overleg van de woordvoerders zorg van alle partijen. Het doel was om te kijken of we als raad een gezamenlijk standpunt kunnen formuleren over hoe het nu verder moet. Een lastig onderwerp waarop we wel enige vooruitgang hebben geboekt. De meerderheid lijkt zich wel in enige vorm te kunnen gaan vinden in een voorstel van de PvdA voor een onderzoek door deskundigen. U kunt er nu al meer over lezen op de site van de Hilversumse PvdA. Er moet over dat voorstel nog verder worden gepraat want er is nog wel wat onduidelijkheid over sommige punten. Zo moet er nog diep en hard worden nagedacht over de vragen die je in zo’n onderzoek stelt. En wie zegt dat het ziekenhuis zich ook maar iets gaat aantrekken van zo’n onderzoek? En wat als de deskundigen zeggen dat het helemaal niet erg is dat Hilversummers geen eigen ziekenhuis meer hebben? Vinden we als politieke partijen dat dan plotseling ook? De SP in ieder geval niet. Zorg is niet alleen een bedrijfseconomische keus, het zegt ook iets over hoe je tegen de samenleving aan kijkt. Wij vinden zorg dichtbij mensen belangrijk, ook als deskundigen iets anders vinden. Al met al valt er nog wel wat te bespreken. Er werd gisteren dan ook afgesproken om die plannen voor een “second opinion” verder uit te werken en daar volgende week over verder te praten. 

En toen ging het mis. Alle partijen, met uitzondering van de PvdA en de SP vonden dat we er naar buiten maar niets over moesten zeggen. Het zou beter zijn om het plan eerst maar helemaal af te hebben en dan de “gewone Hilversummers” te informeren. Ik wist niet wat ik hoorde. Waren dat dezelfde politici die niet met mevrouw Zuiderwijk wilden praten als de Hilversummers er niet bij mochten zijn? Waren dat dezelfde politici die op allerlei websites riepen dat we open en transparant moeten zijn. Ik heb me enorm boos gemaakt en me hardop afgevraagd of ze soms “knettergek” waren geworden. Dat Hilversummers er recht op hebben om te weten welke kant hun politici op denken te gaan als het om zo’n belangrijk onderwerp gaat. Dat je mensen niet gewoon kunt confronteren met een eindresultaat als je ze niet tijdens het proces informeert. Het was zinloos ze wilden er niets van weten. Alleen de PvdA was het van harte met ons eens en niet van plan om zijn mond te houden tegen de Hilversummers. Ik heb de discussie vervolgens verlaten omdat we als SP niet gaan zitten praten over hoe we zaken “onder de pet” kunnen houden, dat is een manier van politiek bedrijven waar wij ons niet in kunnen vinden.

Wij blijven inzetten op een volwaardig ziekenhuis voor Hilversum. We doen dat graag samen met de hele raad en we denken dat er dinsdag een stap gezet is om meer als eenheid op te trekken, maar dat malle achterkamertjesgedoe is nergens voor nodig. We praten volgende week verder.

U bent hier