h

Niet praten over slecht plan

3 maart 2009

Niet praten over slecht plan

Afgelopen week was dan de lang verwachte informatieavond van Tergooi Ziekenhuizen. Het was erg druk en zeer teleurstellend. Teleurstellend omdat er eigenlijk niets nieuws op tafel kwam. Het mobiliteitsonderzoek had als verbijsterende uitkomst dat het maar 3 of 4 minuten langer duurde om met de auto in Blaricum te komen dan in het ziekenhuis in Hilversum. In de loop van de avond moest zelfs de mevrouw van het onderzoeksbureau toegeven dat dat niet op alle momenten zo was.

Mevrouw Zuiderwijk (voorzitter Raad van bestuur van het ziekenhuis) had voor ons een prachtig busje in de aanbieding dat vanaf de huidige vestiging in Hilversum naar die in Blaricum zou gaan rijden. En, er zou een eerste hulppost komen, van 08.00 tot 23.00 uur. Daar kan je dan terecht voor een pleistertje. Want een gipskamer of een röntgenapparaat is er niet. 

Opvallend vonden we ook de woorden die het ziekenhuis koos om de situatie uit te leggen. Bijna alles bleef volgens hen in Hilversum, zelfs de helft van de “operaties”. Met die operaties bedoelde ze dan wel dagbehandelingen, want de overnachtingfunctie van het ziekenhuis en de spoedeisende hulp verdwijnen wel degelijk naar Blaricum. Een merkwaardige woordkeus de gelukkig door bijna iedereen al snel werd doorzien. 

Het zal u niet verbazen dat de SP deze “oplossing” volstrekt onvoldoende vindt. Wij willen nog steeds dat Hilversum de beschikking houdt over een volwaardig ziekenhuis. Onduidelijk is nog wat de wethouder er van vindt. Op de informatieavond hield ze zich erg op de vlakte over de voorstellen van het ziekenhuis. We hebben het haar twee keer gevraagd en daaruit bleek enigszins voorzichtig dat ze het niet een geweldige oplossing vond, maar helemaal duidelijk werd dat niet. De wethouder heeft gezegd dat ze binnenkort met een stuk naar de gemeenteraad komt om daar te bespreken hoe de uitkomsten zich volgens haar verhouden met de motie die de raad vorig jaar heeft aangenomen (Het behoud van zoveel mogelijk zorg in Hilversum). Wij zijn erg benieuwd naar die bespreking. 

Deze week kregen de fractievoorzitters vervolgens een uitnodiging van mevrouw Zuiderwijk om met haar team te komen praten over de verdere uitwerking van de ziekenhuisplannen. Dat lijkt ons eerlijk gezegd niet zo’n goed idee. De SP wil zich niet voor het karretje laten spannen van de directie van het ziekenhuis. Wij vinden de plannen die er nu zijn volstrekt onvoldoende en gaan dus zeker niet meepraten over de uitwerking van die onzin. 

ZOOZ, de actiegroep die zich inzet voor behoud van het ziekenhuis, heeft laten weten dat zij vinden dat de bespreking in het openbaar, in het raadhuis, moet plaatsvinden. Eerlijk gezegd zijn we daar ook niet heel erg enthousiast over. Over een slecht plan moet je niet praten, dat hoef je alleen maar af te wijzen. Maar goed, als de bespreking in het openbaar in het raadhuis plaats gaat vinden, dan zullen we er bij zijn. Al is het maar om nog maar eens uit te leggen dat dit plan wat ons betreft de prullenbak in kan.

U bent hier