h

Dakloos in het rijke Gooi

26 maart 2009

Dakloos in het rijke Gooi

De afgelopen weken is de discussie over daklozenopvang weer opgelaaid. Vorig jaar is de nieuwe daklozenopvang (De Cocon) op de Neuweg geopend. Dat ging niet vanzelf. Na een lang en zeker voor de buurtbewoners uitputtend proces is afgesproken dat van de vier verschillende soorten ondersteuning die in het gebouw aan de Neuweg worden aangeboden er twee zullen verhuizen naar een nieuwe locatie. Rond deze tijd moest die locatie bekend zijn. En dat is net niet gelukt. Het proces loopt, er zijn een aantal mogelijke locaties benoemd, maar de gemeenteraad wil nog even een paar weken nadenken over de vraag of de door het college gevonden locaties inderdaad wel zo geschikt zijn.

En dat is tegen het zere been van de bewoners rond de Cocon op de Neuweg. Afspraak is afspraak zeggen ze, eind februari zou de nieuwe locatie bekend zijn. 'Oplichters' worden de gemeenteraadsleden zelfs genoemd.
Dat verbaast ons. Natuurlijk, de gemeente moet zijn afspraken gewoon nakomen, daar is geen twijfel aan. Maar juist de bewoners rond de huidige Cocon zouden toch moeten weten dat het allerbelangrijkste is dat er zorgvuldig wordt gekeken naar die nieuwe locatie. Vorig jaar, toen het om de locatie in hun buurt ging, lieten ze ons dat in ieder geval bijna dagelijks weten. Daar komt nog bij dat de verwachte overlast in het afgelopen jaar flink is meegevallen. Ons lijkt dan ook niet zo veel mis met een paar weken bedenktijd. Zolang maar helder is dat die verhuizing er gaat komen. Dat is de essentie van de afspraak die de gemeente heeft gemaakt en ook wij vinden dat die afspraak gewoon nagekomen moet worden. 

Inmiddels hebben de bewoners van de mogelijk nieuwe locaties ook al de nodige bedenkingen geuit. Logisch, ook zij hebben recht om gehoord te worden en ook met hen moet zorgvuldig worden gekeken naar kansen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Ook dat zal tijd kosten. 

Op straat
In al dat geweld dreigt een belangrijk aspect verloren te gaan. Het gaat namelijk wel om de opvang van mensen die het in onze maatschappij net niet redden. Mensen die steun nodig hebben, soms voor langere tijd en soms voor kortere tijd. De heer van Vonno, de baas van de daklozenopvang in onze regio, heeft duidelijk gemaakt dat de 15 plaatsen die er straks gaan komen in de nachtopvang veel te weinig zijn. In de praktijk betekent dat, dat hij elke dag mensen moet wegsturen. Elke dag moeten er in Hilversum dus mensen op straat slapen die liever een plekje in de Cocon hadden gehad. Dat tekort aan plekken is niet nieuw. Dat was ook al zo toen vorig jaar de nieuwe Cocon werd geopend. Toen hebben we als SP met de toenmalige wethouder (Hammer) afgesproken dat hij er voor ging zorgen dat in Hilversum of elders in de regio er extra plekken voor opvang gerealiseerd zouden worden. Wij hebben de huidige wethouder (Ketelaar) maar eens gevraagd hoe het daar mee staat. En toen bleef het pijnlijk stil. Er was niet alleen geen plek bijgekomen, de wethouder had zelfs geen idee waar het over ging. 

Zoek geraakt
Dat nou juist de daklozen in de overdracht van de ene naar de andere wethouder zijn zoek geraakt is pijnlijk en schokkend. Wij vinden dat de wethouder dat onmiddellijk moet goedmaken. Ze moet niet alleen de afspraak met de Bloembuurt nakomen, maar ook de afspraak die met de raad, en daarmee met alle Hilversumse daklozen, is gemaakt. Ze moet als de bliksem op zoek naar die extra opvang in de regio. Het is ronduit een schande dat wij in het rijke Gooi geen tijd, geld en lef lijken te willen steken in het bieden van een droge slaapplek aan onze medeburgers. Dit college moet laten zien dat ze nog steeds wil waarmaken wat in haar collegeprogramma staat, het kiezen voor de kwetsbaren en dus voor een sociaal en solidair Hilversum, juist ook als dat even niet zo makkelijk is.

U bent hier