h

Thuiszorgcontract

3 februari 2009

Thuiszorgcontract

Morgenavond wordt de discussie over de aanbesteding van de thuiszorg voortgezet. De SP fractie is nog steeds van mening dat de wethouder een slecht contract heeft afgesloten. Slecht omdat er nauwelijks afspraken over de kwaliteit van de zorg zijn gemaakt en dat er te weinig betaald wordt om medewerkers van de thuiszorg en fatsoenlijk salaris te geven. Dat maakt dat er nog minder mensen in de thuiszorg willen werken en dat maakt de wachtlijsten weer langer.

We hebben het hier al eens gehad over het ontbreken van inhoudelijke criteria voor opleidingen en meer van dat soort zaken. Ook hebben we al eens gezegd dat we minder willen betalen voor de thuiszorg dan voor het schoonmaken van gemeentelijke gebouwen. Met name de PvdA fractie beschuldigd ons vervolgens van stemmingmakerij omdat het volgens hun niet waar is. Een klein voorbeeldje dan maar: Voor het schoonmaken van de brandweerkazerne betalen we 19,93 euro, dat is vijftig cent per uur meer dan voor de thuiszorg. We zeiden het al eerder, we betalen meer voor het dweilen van gemeentelijke vloeren dan voor mensen die er voor zorgen dat Hilversummers die niet alles meer zelf kunnen, toch thuis kunnen blijven wonen. 

Uiteraard is het de afgelopen weken druk geweest in de wandelgangen. Zowel van onze kant als van de kant van het college en de fractie van de PvdA is veel moeite gedaan om een oplossing te zoeken voor onze bezwaren. Daarbij wordt constant geschermd met de juridische onmogelijkheid om nog iets aan het contract te veranderen. Los van de vraag of dat waar is, is het ook opmerkelijk. Blijkbaar zijn er dus meer mensen die het contract niet bepaald goed vinden maar wordt er juridisch dekking gezocht. Dat maakt ons nog bozer. Wij hebben nog voor de aanbesteding aangegeven dat wij de voorwaarden van de aanbesteding niet goed vonden en dat we eerst een onderzoek wilden zien naar de kostprijs. Daar wilde toen niemand aan. En nu is het verhaal dat ze het probleem graag oplossen, maar het juridisch niet kunnen. 

We zijn benieuwd naar discussie van aanstaande woensdag, maar zijn voorlopig nog niet gerust op een goede afloop. En dan? Dan zitten we dus met één van de slechtste thuiszorg contracten in Nederland. En dat met een college dat zegt sociaal en solidair te zijn. 

We kunnen als SP het contract niet tegenhouden. We kunnen ons wel afvragen of we als collegepartij medeverantwoordelijk willen zijn voor dit contract. Die vraag zal ons de komende dagen flink bezig houden en het antwoord op die vraag is mede afhankelijk van het verloop van de discussie aanstaande woensdag.

U bent hier