h

Excursie naar een betonplaat

30 januari 2009

Excursie naar een betonplaat

Op Landgoed Zonnestraal ligt tegenover de dierenweide al vele jaren een grote plaat beton. Hij wordt gebruikt als parkeerplaats voor wat auto’s en een stukje is verhuurd aan DURA die er allerlei bouwmateriaal tijdelijk opslaat. Mij was de betreffende plek nog nooit opgevallen en de behoefte om er eens een half uurtje op rond te lopen heb ik ook nog nooit gehad. Tot vandaag.

Barend Smit (D66) is druk bezig om de rest van de gemeenteraad te overtuigen dat die betonplaat, in de tweede wereldoorlog waarschijnlijk gebruikt als parkeerplaats voor tanks, een prima plek is voor de ZMOK school die op dit moment gepland staat om gebouwd te worden op een grasveld in Kerkelanden. Wij waren als SP nog niet direct overtuigd van het feit dat Zonnestraal nou zo’n goede plek was. Landgoed Zonnestraal is een monument, de renovatie van de prachtige gebouwen is net afgerond en om daar nou een hoop bomen te kappen om een school te bouwen leek ons geen goed plan. Maar Barend hield vol. Hij wilde me de plek laten zien. Dus, op de fiets dan maar en de heide over naar Zonnestraal. Op excursie naar een betonplaat. En eerlijk is eerlijk, ik zie eigenlijk niet waarom die school daar niet zou kunnen. Het is een mooi plek, goed bereikbaar, ruim, en er hoeft geen boom gekapt te worden. En er is meer. Wie Zonnestraal een beetje kent, weet dat het bestaat uit allerlei paviljoenen. De nieuwe ZMOK school moet bij voorkeur ook uit twee paviljoenen bestaan. Het gebouw moet ook niet teveel hoeken en nissen hebben. De bebouwing van Landgoed Zonnestraal is in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, een stijl die zich onder meer kenmerkt door functionele elementen zonder overbodige ornamenten en frutsels. Daar past zo’n school dus prima bij. En, de school zou het liefst ook een dierenweide of iets dergelijks in de buurt moeten hebben. Die is er dus ook al, tegenover die betonplaat. 

Er zijn nog wel een paar onzekerheden. Zo is de vraag of een eventueel noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan niet te lang gaat duren, of het qua monumentale status van het gebied wel kan en, of de plek ruim genoeg is. Maar al met al lijkt het een goed plan van D66, maar of het echt haalbaar is moet nog goed worden uitgezocht. Een mooi klusje voor de wethouder en zijn ambtenaren.

U bent hier