Een middagje ziekenhuis
Een middagje ziekenhuis
Dinsdagmiddag waren de fractievoorzitters uitgenodigd door Tergooi ziekenhuizen om geïnformeerd te worden over de plannen van het ziekenhuis. We werden ontvangen door Paul Jansen, een consultant die het proces rond de “herinrichting” van de vestiging in Blaricum en Hilversum moet begeleiden en de heer De Milliano, cardioloog en tot voor kort voorzitter van het medisch stafbestuur. Verder waren er nog twee dames van de afdeling voorlichting van Tergooi. Grote afwezige was zoals gebruikelijk de VVD.
Het was een wat merkwaardige middag. We kregen een presentatie (zie hieronder) met veel oud nieuws. Maar er zaten wel een paar verrassingen in. Zo waren er bijvoorbeeld plaatjes van de nieuwe indeling van het terrein in Blaricum en Hilversum. Volgens planning moet dat alles in 2012 klaar zijn. Dat leidde tot veel hilariteit bij de aanwezige raadsleden. Het ziekenhuisbestuur heeft blijkbaar nog nooit van bestemmingsplannen en andere RO-procedures gehoord. Alleen al het aanvragen van de nodige vergunningen kan wel eens tot 2012 duren, en dan is er nog geen steen verplaatst. In hoofdlijnen komt het er op neer dat de huidige gebouwen in Hilversum verdwijnen en dat er nieuwbouw moet komen in de bossen er naast. In Blaricum moet het gehele terrein op z’n kop.
De fractievoorzitters wilden liever praten over de zorg. En ook leverde voornamelijk veel verbazing en verwarring op. Op het ene moment leek alles te kunnen, en een half uur later kon er weer niks meer veranderd worden. Of the record wilden ze wel toegeven dat de eerste hulp/huisartsenzorg wel een probleem was al het ziekenhuis ging vertrekken, maar officieel wilden ze daar geen enkele verantwoordelijkheid voor nemen. Over de vraag waarom de keus voor het ziekenhuis deel op Blaricum was gevallen wilden ze in het geheel niet praten. Er waren ideeën bij het ziekenhuis over zogenaamde “buitenpoli’s” (plekken waar je terecht kunt voor specifieke problemen), maar hoe dat er precies uitzag en waar dat dan moest komen, dat wisten ze niet.
Wat de middag wel opleverde was dat de verschillende politieke partijen meer tot elkaar kwamen. Bijna iedereen was ongerust over de bereikbaarheid van de zorg voor met name de ouderen en hier en daar werd met elkaar gesproken over manieren om als politieke partijen meer gezamenlijk op te trekken. Bijna iedereen... De VVD was er niet en het CDA, die kon zich prima vinden in de keuze van Tergooi en zag niet wat nou eigenlijk het probleem was.
De verrassing zat in de staart van de bijeenkomst. Het ziekenhuis stelde voor om vaker met de fractievoorzitters te praten en ons die manier te informeren, zodat wij de inwoners weer kunnen informeren. De meeste fractievoorzitters leken daar wel wat voor te voelen. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo enthousiast over. Ik ben de boodschappenjongen van het ziekenhuis niet. Het ziekenhuis moet zijn eigen voorlichting naar de inwoners van Hilversum organiseren en dat niet op het bordje van de gemeenteraad leggen. Ze hoort te praten en te overleggen met de wethouder en de inwoners van Hilversum. Het is vervolgens de taak van de gemeenteraad om te kijken of dat proces goed verloopt en waar dat nodig is de wethouder ter verantwoording te roepen. Wij kunnen onze controlerende taak niet uitoefenen als we zelf deel zijn van het proces., Dat is niet zoals het bedoeld is en we moeten het volgens mij ook niet willen, hoe verleidelijk het ook lijkt te zijn.
Mijn zorgen over het ziekenhuis zijn eerlijk gezegd flink toegenomen. We lijken niet alleen te maken te hebben met een voorzitter van de Raad van Bestuur die zich heeft ingegraven in haar eigen gelijk, maar ook nog eens met een plan waar veel onduidelijkheden in zitten maar dat wel enorme gevolgen heeft voor de inwoners van Hilversum. Ik begrijp werkelijk niet hoe je gewoon door kunt gaan als je zelf weet dat voor 110.000 mensen de zorg veel slechter bereikbaar wordt maar je je kunt verschuilen achter de gedachte dat een ander dat maar moet oplossen.
Presentatie van de middag
Eerder ziekenhuis nieuws