h

Het rijke Gooische leven

1 september 2008

Het rijke Gooische leven

Voor goede zorg  hebben we in Nederland veel over. Vraag maar aan de leden van de Raad van Bestuur van de TerGooi Ziekenhuizen. De twee bestuurders van TerGooi verdienden in 2007 245.138 en 235.664 en kregen daarbij nog een autootje van de zaak.  Deze auto's hebben een cataloguswaarde van 51.617 en 36.671 euro. Natuurlijk hebben zij een grote auto nodig want ze moeten heen weer rijden tussen het ziekenhuis in Hilversum en Blaricum. Daar moeten zij  besturen en dat is heel belangrijk werk. Het Tergooi ziekenhuis is door al dat goede besturen wel mooi bijna het beste ziekenhuis van het land. Helaas is dit niet het hele verhaal. Want zo goed gaat het nou ook weer niet in de ziekenhuiszorg.

Mensen worden steeds sneller uit het ziekenhuis ontslagen, dat betekent dat ze vaak nog niet helemaal beter zijn en nog steeds afhankelijk zijn van zorg. De verzekeraar wil echter niet zien dat mensen lang in een ziekenhuis liggen, ook niet in het Tergooi want dat is veels te duur volgens de verzekeraar en daar is een ziekenhuis niet voor volgens het ziekenhuis die veel meer geld kan verdienen aan veel operaties en daarom mensen het liefst na behandeling of operatie zo snel mogelijk ziet vertrekken.  Dus moeten mensen naar huis of tijdelijk naar een verpleeghuis of revalidatiekliniek. De raden van besturen van verzekeraars die de zorg in ziekenhuizen moeten betalen zijn niet goedkoop, ze kosten behoorlijk wat geld. Al willen de meeste Raden van Bestuur  niet echt zeggen hoeveel. De grootste verzekeraar hier in het Gooi, AGIS/Achmea geeft er geen openheid over. Maar bij anderen zijn bedragen van 300.000 geen uitzondering. Een tijdje geleden vertelde een oudere mevrouw mij dat ze na haar heupoperatie na 5 dagen al naar huis moest. Omdat ze alleen woonde en nog niet kon lopen moest ze daarom ze naar een revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Ze moest daar 45 euro per dag aan eigen bijdrage betalen. Ze heeft ervoor gespaard en kon zich een verblijf van 10 dagen permiteren.  Haar verzekering betaalde niets, ze kon niet wat langer in het Tergooiziekenhuis blijven zodat ze wat meer opgeknapt naar de revalidatieafdeling kon. Er was geen geld voor. Ik hoop dat ze nog wel wat thuiszorg heeft gekregen maar dat is maar de vraag want in de AWBZ, de volksverzekering die de thuiszorg en zorg in verpleeg/verzorgingshuizen betaald, wordt ook flink gesneden. Dit fijne kabinet gaat daarbij nog 800 miljoen bezuinigen op de zorg aan ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking.

De leden van de raad van bestuur van Vivium een van de grootste thuiszorg & verpleeg- verzorgings- huisinstellingen in het Gooi verdienden in 2007 respectievelijk: 190.922, 170.637 en 162.661 euro. De zorg in de meeste thuiszorg instellingen en verpeeghuis/verzorginghuizen wordt in het Gooi als goed aangemerkt. Maar ook daar kunnen we enige kanttekeningen bijzetten. Afgelopen zomer hebben mensen geen huishoudelijke zorg gehad omdat er geen mensen waren om het werk te doen. Ook in de verpleeg en verzorgingshuizen staat de kwalitieit onder druk omdat met steeds minder mensen zorg moet worden verleend. De goed gemotiveerde mensen die graag willen werken in de zorg  worden vaak onvoldoende opgeleid.  Een werker in een verpleeghuis vertelde mij dat nieuwe mensen die komen werken steeds lager worden opgeleid. Het zijn hartstikke lieve mensen maar soms spreken ze gewoon onvoldoende nederlands om met de bewoners te kunnen praten.  Dit in combinatie met het weinige dat ze mogen leren maakt dat het werken voor de "oude garde" steeds zwaarder wordt. Zowel nieuwe als oude medewerkers haken door de werkdruk en omstandigheden steeds vaker af.

Leer de nieuwe mensen Nederlands, ze willen graag maar worden na twee cursusjes al weggestuurd terwijl ze juist als ze met mensen werken veel meer moeten worden getraind en begeleid met de taal. Betaal de werkers fatsoenlijk en geef ze tijd , bijscholingen en trainingen om hun werk goed te (blijven) doen. Maar dat gebeurt niet. Geen geld wordt geroepen. Door de bazen. De Raden van Bestuur.

Maar het is natuurlijk wel erg makkelijk van organisaties om "geen geld" altijd maar als excuus op te voeren. Ik denk wel dat er te weinig geld beschikbaar wordt gesteld en dat er zeker her en der iets bij kan en moet. Maar het gaat er natuurlijk ook om waar  je het beschikbare geld aan uitgeeft! En dat wordt geregeld in de raden van bestuur van zorginstellingen en verzekeraars. Zij zijn daar verantwoordelijk voor. Het gaat hier niet om geld dat zij " verdiend" hebben maar gekregen. Van de overheid en dus van ons. Met de opdracht dit geld op maatschapppelijke verantwoorde wijze uit te geven zodat de hele samenleving er beter van wordt.  Dat de raden van bestuur er in eerste instantie zelf beter van worden is inmmiddels duidelijk. Teveel gemeensschapsgeld gaat naar een te kleine groep bestuurders die daarnaast ook nog eens een apparaat aan dure en onzinnige buraucratie nodig hebben om wat ze doen te verantwoorden en te verkopen.  Zodat ze zich kunnen uit laten roepen tot het beste ziekenhuis of mooiste verpleeghuis. En waarschijnlijk een fijne bonus of nog grotere auto krijgen. Maar daar hebben mensen die zorg nodig hebben niets aan, Die moeten waar ze ook wonen, hoe ze ook verzekerd zijn in ieder ziekenhuis en verpleeghuis , van iedere  thuiszorginstelling, de beste zorg kunnen krijgen die er is. Aan het nummer 1 staan op de lijst van beste zorginstelling hebben de mensen die werken in de zorg ook niets.  Die blijven te veel tijd moeten stoppen in het invullen van rare formulieren ipv het zorgen voor mensen en die blijven iedere maand sappelen met de hoge kosten van leven, wonen, reizen en eventueel kinderen opvoeden.

De SP heeft in augustus een rapport naar buitengebracht over de hoge salarissen in de zorg. Dit heeft geleid dat er nu een kamermeerderheid lijkt te zijn die zegt dat er een maximum moet worden gesteld. Het geld dat overblijft als de grootverdieners wat inleveren kan in 2009 wat mij betreft meteen verdeeld worden onder al die mensen die dag in dag uit met veel plezier met hun hart, hoofd en handen al die mensen verzorgen die ziek zijn of het niet meer helemaal zelf kunnen. Deze mensen verdienen betere salarissen en betere (bij)scholing.
Daarbij moeten zieke mensen de zorg kunnen krijgen die nodig is en dat mag niet afhankelijk zijn van de dikte van je portemonnaie. Dus bezuinigingen in de zorg zijn schandalig zolang er nog mensen moeten sparen om weer op de been te komen.

Sociale , goede en menswaardige zorg voor iedereen. Daar strijd de SP voor en ook in het rijke Gooi zullen we daar voor moeten vechten. Want ook hier komen mensen zorg, hulp en aandacht tekort en is stille armoede achter de deur van oudere en/ of zieke mensen maar ook van mensen die werkzaam zijn in de zorgsector keiharde realiteit.
 

Siska de Rijke, Bussum

 Lees ook Over de Top I 
 Lees ook Over de Top II

U bent hier