h

Waterschapsbelasting

23 augustus 2008

Waterschapsbelasting

Afgelopen donderdag stond er een groot stuk in de Gooi en Eemlander waarin de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht uitlegt waarom u in november moet gaan stemmen voor het waterschap.Veel Hilversummers zullen niet eens weten dat ze een dijkgraaf hebben, laat staan dat we weten wat die allemaal doet. Nou, u krijgt in ieder geval elk jaar een belastingaanslag van ze.

 

  Twee aanslagen
  Huiseigenaren krijgen zelfs twee aanslagen per jaar van het Waterschap. De eerste komt binnenkort. De hoogte daarvan is afhankelijk van de waarde van uw huis. De duurste, en daar gaat het hier over, komt in het voorjaar weer.

 

Dat geld wordt gebruikt om het waterpeil in ons deel van Nederland te beheersen. Belangrijk werk, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar hebben we daar nou echt een aparte bestuurslaag voor nodig? Kan het niet gewoon door bijvoorbeeld de provincie geregeld worden? De SP vindt van wel. Nergens voor nodig die waterschappen, het werk kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden door de provincie en dan hebben we al dat extra administratieve gedoe en al die bestuurders helemaal niet nodig. En dat scheelt geld. 

Het waterschap heeft kort geleden een besluit genomen dat als gevolg heeft dat Hilversummers met een eenpersoonshuishouden straks 15% meer belasting gaan betalen, een kleine 30 euro per jaar meer voor een huurwoning en 20 euro voor een koopwoning. Toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik dat dat moest omdat de dijken verhoogd moesten worden of dat er extra pompen nodig waren om er voor te zorgen dat we met die stijgende zeespiegel in het vooruitzicht toch droge voeten konden houden. Maar nee, daar is dat extra geld helemaal niet voor nodig. Het waterschap vindt dat de inwoners van onder andere Hilversum zich meer bewust moeten zijn van het belangrijke werk dat het waterschap doet. En nu hebben ze bedacht dat je mensen het best aan je kunt laten denken door ze meer te laten betalen. Het Waterschap heeft er voor gekozen om de tarieven met het absoluut maximaal toegestane bedrag te verhogen zodat “inwoners goed betrokken zijn bij het belang van de waterschapsactiviteiten”. Het staat er echt. De dijkgraaf wil meer geld, zodat u niet vergeet dat hij bestaat. 

Het sterkt ons in de gedachte dat we zo snel mogelijk van die waterschappen af moeten, maar dat is natuurlijk niet van vandaag op morgen gerealiseerd. De SP vindt het dus niks die waterschappen. Maar straks mogen we wel stemmen. Wij adviseren u om eens goed te kijken naar wat al die mensen die gaan meedoen (kent u ze? Wij niet!) precies zeggen over het verhogen van de belasting en op basis daarvan uw keus te maken. 

  Spandoek
  Op 3 en 4 september bespreekt het bestuur van het waterschap het voorstel. Die vergadering is openbaar. Wij denken dat de dijkgraaf het leuk zal vinden als u laat zien dat u zijn werk belangrijk vindt. Spandoek maken dus en op naar de Korte Ouderkerkerdijk nr 7 in Amsterdam.


Tot 15 september kan iedereen die in het waterschap woont overigens nog een zogenaamde zienswijze indienen tegen het voorstel van het waterschap om de belasting te verhogen. Wij zullen dat zeker doen en wat ons betreft is het verstandig dat veel meer Hilversummer dat doen. Daarom vindt u hier een voorbeeld zienswijze. Dat moet het liefst voor 1 september maar uiterlijk op 15 september binnen zijn bij Waternet. Dat kan alleen per post, want anders wordt het natuurlijk te makkelijk en daar houdt het waterschap niet van. 

 Klik hier voor de Conceptzienswijze 
 Klik hier voor het volledige voorstel van de Dijkgraaf

U bent hier