h

Bankzaken

26 augustus 2008

Bankzaken

Tijdens het zomerreces heeft wethouder Rensen een bankje verwijderd op de kop van de Groest. Dit is het zoveelste bankje dat plaats moet maken, maar waarvoor? Eerder dit jaar zouden de bankjes aan de andere kant van de Groest al verdwijnen naar rustigere plekken in Hilversum. Mede dankzij het pleidooi van de SP om deze bankjes voor het drukkere gedeelte van het centrum te behouden zijn de bankjes slechts een paar meter verplaatst om ruimte te creëren voor meer fietsenstallingen. Ook het ronde witte bankje in de Leeuwenstraat is verdwenen. Of verdwenen; het schijnt nu op een speelplek elders in Hilversum te staan. Waarom dat bankje is verplaatst? Overlast van "hangjongeren" volgens de geluiden.

En nu is dus alweer een bankje verdwenen, op de kop van de Groest. De wethouder nam direct actie toen in de krant berichten verschenen van overlast. Een besmeurde winkelruit was de druppel, als we de krant mogen geloven. Leefbaar Hilversum is vol lof over deze actie van de wethouder, en claimt het vrijgekomen plekje voor extra fietsenstallingen. 
Na het verwijderen van het bankje is er echter opvallend snel een aanvraag binnengekomen bij de gemeente om het vrijgekomen plekje weer in gebruik te nemen. Niet als fietsenstalling, maar om stoelen neer te zetten. Zodat mensen op die plek kunnen zitten. Een heus terrasje zal er komen. Nu zijn er natuurlijk nooit genoeg terrasjes, maar dat geldt ook voor fietsenstallingen op de Groest; en bankjes. 

 

  Verbouwing
  Vanwege de verbouwing van een aantal winkels op de Groest (waaronder REX) zijn ook al een aantal bankjes en fietsen- stallingen verwijderd. We zijn benieuwd of die nog terugkomen of dat ook daar straks alleen plaats is voor betalende voorbijgangers.


 

Waarom zijn bankjes zo belangrijk voor de SP?
We zijn van mening dat je overlast van hangende mensen niet oplost door bankjes te verwijderen. Het is simpelweg het verplaatsen van de problemen. Het echte probleem is niet het bankje, maar het ontbreken van sluitende zorg voor dak- en thuislozen, verslaafden, zorgmijders, voldoende blauw op straat, agenten met meer tijd voor een goed gesprek in plaats van bijvoorbeeld het anonieme opkomend camera-toezicht. Ook is jeugdbeleid nog steeds onvoldoende uit de verf gekomen, waardoor zogenaamde "hangjongeren" zich sneller vervelen. Dat is natuurlijk geen typisch Hilversums fenomeen, het is een landelijke trend. Een trend die gelijkloopt met het egaliseren van de openbare ruimte. Waar je ooit een gesprek kon voeren met je dorpsgenoten over het weer of over de aardappelen op de markt, daar wordt je nu in noodtempo langs de koopjes gejaagd door anonieme koopgoten die in elke stad exact hetzelfde eruitzien. Nergens mag je geconfronteerd worden met de grauwe werkelijkheid dat mensen soms geen dak boven hun hoofd hebben. 

Nee, er lijkt alleen plek voor saaie etalages en nergens een plek voor mensen die slecht ter been zijn om even uit te rusten. Nee, als het op deze manier doorgaat is de openbare ruimte alleen nog voor de gezonde rijkere mens aangenaam vertoeven.
En op de plaats waar je vroeger kosteloos op een bankje kon zitten als je je benen ging strekken, zit je straks op een terrasje verplicht je portemonnee te trekken. 

 Klik hier voor het eerdere stuk uit 2007

U bent hier