h

Het geheim van de thuiszorg

29 juni 2008

Het geheim van de thuiszorg

Binnenkort vind er weer een nieuwe aanbesteding plaats voor de WMO. Het gaat dan om een aanbesteding voor de werkzaamheden die we allemaal kennen als de thuiszorg. Afgelopen jaar heeft dat in Nederland tot enorme problemen geleid.

Er ontstonden wachtlijsten, mensen die afhankelijk waren van thuiszorg kregen soms wekelijks een nieuwe medewerker die ze kwam helpen bij het aankleden en de wat meer ervaren thuishulpen werden bij bosjes ontslagen omdat ze te duur waren. Ze konden als alfahulp voor zichzelf beginnen en dan hetzelfde werk voor een stuk minder geld gaan doen.. Thuiszorgorganisaties konden het ook niet meer bolwerken en gingen failliet of zaten daar dicht tegen aan. Dat kwam allemaal omdat gemeenten gewoon te weinig wilden betalen voor de thuiszorg. Dat werd eind van vorig jaar pijnlijk duidelijk toen bleek dat gemeenten in het hele land geld overhielden dat bedoeld was voor de WMO. 

Niemand er op achteruit
Wethouder Hammer, die in Hilversum verantwoordelijk is voor de WMO, zag de problemen halverwege vorig jaar ook in Hilversum de kop op steken en greep daadkrachtig in. Hij sprak met de thuiszorg af dat hij tijdelijk meer ging betalen dan afgesproken. Hij voelde zich verantwoordelijk voor de kwaliteit van de thuiszorg. Daarmee deed hij ook recht aan zijn eigen collegeprogramma waarin staat dat er in Hilversum niemand in zorg of geld op achteruit mag gaan als gevolg van de invoering van de WMO. 

Tonnen geld over?
Nu komt er een nieuwe aanbesteding. En daar is de Hilversumse SP erg ongerust over. Uit antwoorden op vragen rond de zomernota blijkt bijvoorbeeld dat de wethouder geld uit het WMO budget denkt over te houden om nieuwe activiteiten te ontplooien. En niet een beetje, maar tonnen. Tonnen overhouden? Hoezo dan? Nog deze week stond in bijvoorbeeld het financieel dagblad een stuk waarin werd ingegaan op de rampzalige ontwikkelingen in de thuiszorg omdat gemeenten niet genoeg willen betalen. De problemen zijn nog lang niet opgelost. 

Geheim
Als raadslid word je soms geconfronteerd met informatie waar je niks mee mag. Dat zijn stukken die je krijgt met als mededeling dat ze geheim zijn. Daar mag je niks over zeggen, op straffe van vervolging. Zo hebben we afgelopen week, een paar uur voor het zomerreces, een geheim stuk gekregen over de op handen zijnde aanbesteding in de thuiszorg. Een stuk overigens dat we pas na lang zeuren te zien kregen. Ik ga over de precieze inhoud van dat stuk natuurlijk niets zeggen, want dat mag dus niet maar het gaat over de condities waaronder de aanbesteding gaat plaatsvinden. En dat maakt dat we daardoor plotseling wel begrijpen waar dat geld vandaan komt. Voor ons is dat begrip reden om ons zeer ernstig ongerust te maken over de kwaliteit van de Hilversumse thuiszorg in de toekomst. Vorig jaar was deze wethouder nog zo begaan met de kwaliteit van de thuiszorg, zou hij dat dit jaar dan niet zijn? Dat kunnen we niet geloven. Voorlopig moeten we nog maar even op onze handen zitten, maar zodra de informatie openbaar is zult u er meer van horen.

U bent hier