h

Politiek cafe reSPons

1 mei 2008

Politiek cafe reSPons

Zondagmiddag 13 april werd in de bovenzaal van café Dudok het eerste politiek café van de SP gehouden. Het thema was milieu en duurzaamheid met als gast Eerste Kamerlid van de SP Eric Smaling. Hij werkt onder meer als hoogleraar Duurzame Landbouw, kinderboekenschrijver en was als EU-waarnemer in december 2007 getuige van de roerige verkiezingen en onlusten in Kenia.

Gespreksleider Wim van den Brink, betrokken SP-lid, opende de middag met een actuele stelling over de stijgende voedselprijzen door het gebruik biobrandstoffen. De aanwezigen konden door middel van blauwe en groene kaartjes stemmen op volle tanken of volle buiken (naar een boek van Eric Smaling). Niet verrassend: een unanieme uitslag voor volle buiken! 

Eric vertelde onder andere over zijn ervaringen in Kenia, hoe het voelde om daar weg te gaan toen de rellen uitbraken. Aan de ene kant had hij het idee weg te lopen, dit was toch een gevolg van de verkiezingen waar hij als waarnemer bij betrokken was, maar aan de andere kant zou het natuurlijk niks uithalen als de delegatie was gebleven. 

Niet alleen werd er gesproken over de problemen op wereldniveau, maar ook kwamen de lokale vraagstukken aan de orde en vertelde SP-raadslid Adriaan Iwema het een en ander over duurzaamheid in de gemeente Hilversum. Wat wordt daar nu eigenlijk aan gedaan? Er is mede dankzij de SP geld beschikbaar gesteld om tot een plan te komen, maar zal dat voldoende zijn? En hoe zit het nu met de gifvrije onkruidbestrijding? 

Tussendoor was er genoeg tijd voor een hapje en een drankje. Ook die hapjes waren onderwerp van discussie: is het duurzaam om vlees te eten? Het kost tenslotte minimaal 8 kilo graan om een kilo vlees te “produceren”. 
Uiteindelijk dus een zeer ontspannen en interessante discussiemiddag die zeker een vervolg zal gaan krijgen!

Eric Smaling en Wim v/d Brink 

 Meer foto's

U bent hier