h

Het Landje

23 mei 2008

Het Landje

Vorig jaar werden we in de raadszaal verrast door mensen van Het Landje bij de Raafstraat. De gemeente had namelijk laten weten dat ze het door hun in gebruik genomen stukje grond terug moesten geven aan de gemeente. Dat was trouwens niet gisteren gebeurd, maar al jaren geleden. Er waren ook al procedures gevoerd bij de rechter die door de gemeente gewonnen waren. Er zat dus niets anders op, het Landje moest weg.

De mensen van het landje en de kinderen uit de buurt die daar heel vaak komen deden nog een laatste poging en kwamen de raadsleden dus het probleem onder de aandacht brengen. Dat lukte prima en had nog enig succes ook. De gemeenteraad vroeg wethouder Hammer namelijk om nogmaals te kijken of er niet een mogelijkheid was om de mensen en dieren van Het Landje te verhuizen naar een andere plek in de buurt. De wethouder beloofde de raad om dat te gaan doen. 

Geen paarden?
Een week of drie geleden stuurde wethouder Hammer een brief aan de gemeenteraad dat het,ondanks zijn inspanningen, niet was gelukt om een oplossing voor Het Landje te vinden. De wethouder gaf het op. De mensen van Het Landje besloten om nog een laatste poging te wagen bij de Raad van State. Een poging die ze veel geld gaat kosten, maar ja, wat moesten ze anders?
Uit reacties van de mensen van Het Landje in de pers bleek dat Wethouder Hammer ze had voorgesteld om tijdelijk te verhuizen naar de A. Fokkerweg en dat ze als Anna’s Hoeve klaar is daar een plek kunnen vinden. Daar waren de mensen van Het Landje niet blij mee, want dan moeten ze twee keer verhuizen en dat zien ze niet zitten. En dan was er ook nog de kwestie van de paarden. Die zouden bij de verhuizing niet mee mogen. Over dat laatste waren wij nogal verbaasd. Met die paarden was het allemaal begonnen. Ze zijn als het ware de ruggengraat van de dierenverzameling op het Landje. Zou wethouder Hammer ze echt een plek hebben voorgesteld waar die paarden niet terecht konden? Dat leek ons wel heel gek. 

Manege of Kinderboerderij
In het vragenuur van deze week hebben we wethouder Hammer daar vragen over gesteld. Toen bleek dat de kwestie met de paarden een lastige juridische kwestie was. Zonder paarden is de verzameling op Het Landje een kinderboerderij maar met paarden is het een manege. Hij vertelde ook dat dat pas van belang werd bij de tweede verhuizing naar Anna’s Hoeve, voor de locatie op de A. Fokkerweg is er geen probleem. Nou zal het vraagstuk of het een manege of een kinderboerderij is best een lastig juridisch probleem zijn, maar als je op Het Landje gaat kijken kom je toch snel tot de conclusie dat er geen sprake is van een manege. Het is een verzameling dieren die door de mensen van Het Landje en de kinderen uit de buurt worden verzorgd en vertroeteld. Ik ben er nu een paar keer wezen kijken, en het is een af en aan fietsen en lopen van kinderen die even een paard of een geit komen aaien of wat te eten komen brengen. Een ontmoetingsplek voor allerlei kinderen uit de buurt. Niet direct wat je je voorstelt bij een manege. Nog belangrijker is de opmerking van de wethouder dat het pas speelt als de verhuizing naar Anna’s Hoeve gaat plaats vinden. Als je kijkt naar de traagheid van de ontwikkelingen daar, dan kan je verwachten dat dat nog wel een hele tijd gaat duren. Wat ons betreft zitten daar dus mogelijkheden voor Het Landje. Wij denken dat het verstandig is dat ze de plek op de A. Fokkerweg in gebruik nemen en dan maar afwachten hoe het met Anna’s Hoeve gaat. Voorlopig hebben ze dan niets om zich zorgen over te maken. 

Het moet lukken!
De SP zou het erg jammer als Het Landje verdwijnt. Zeker omdat een oplossing zo dichtbij lijkt. Wij willen het daarom nog niet opgeven. Volgende week gaan we proberen om een afspraak te maken met de mensen van Het Landje om te kijken waar precies hun grootste zorg zit, daarna zullen we opnieuw met de wethouder gaan praten over dit onderwerp. Het moet toch lukken hier uit te komen?

U bent hier