h

Bevallen in Blaricum

13 maart 2008

Bevallen in Blaricum

Deze week was er een Informatie-avond in het ziekenhuis in Hilversum. Het thema was "bevallen in het ziekenhuis". En dan gaat er door mijn hoofd: "Zouden ze het verteld hebben? Zouden ze verteld hebben dat vrouwen uit Hilversum nu nog dichtbij in het Ziekenhuis kunnen bevallen, maar straks alleen nog in Blaricum terecht kunnen?"

Bij de meest gestelde vragen over de fusie staat op de site van TerGooi ziekenhuizen niets over bevallen. Bevallen klinkt als een "dagbehandeling", maar ja, het is nogal ongepland, he. Het zit zo: als het hele fusiemodel is doorgevoerd, kan bevallen met een medische indicatie alleen nog in Blaricum. En dan mag de man het kind aangeven in Blaricum. 

Ik weet wat het is. Toen ik in Alphen aan den Rijn ging wonen, bleek daar alleen een polikliniek-ziekenhuis te zijn. Alle bevallingen moesten in Leiderdorp of in mijn geval in Leiden. Een half uurtje rijden als je door kan rijden. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, moet je eerst thuisblijven tot de weeën flink op gang zijn. Dan pas mag je bellen of je mag komen. Dus stap je met stevige weeen om de paar minuten in de auto. In een verkeerde houding probeer je het uit te houden. Je man kan je niet bijstaan en sjeest maar door. En allebei maar hopen dat er geen file is! Wat een extra pijn en stress levert zo'n reis op. 

Toen mijn derde kind kwam, woonden we ondertussen in Hilversum. Een kort ritje in de auto. Een paar weeën later ben je er al. In Ziekenhuis Hilversum ben ik toen zeer goed geholpen, beter dan in Leiden. Aardige mensen, veel steun. Wat een luxe was dat.... 

Karin Walters, wethouder 

In andere regio's is al veel sterker merkbaar wat het betekent om ziekenhuiszorg te concentreren. We wijzen graag op het debat "Ziekenhuiszorg in Zeeland", dat a.s. maandag plaatsvindt en dat georganiseerd wordt door deProvinciale Zeeuwse Courant. Recent is in deze krant eenstuk geplaatst over bevallen en de effecten van het sluiten van verloskundige afdelingen.

U bent hier