h

Actie nog niet ten einde

16 maart 2008

Actie nog niet ten einde

Gisteren was de demonstratie bij Ziekenhuis Hilversum, waarbij 15.001 handtekeningen werden aangeboden aan de directie van het ziekenhuis. Deze handtekeningen zijn de afgelopen tijd opgehaald door het comité "Handen af van ons Ziekenhuis", voornamelijk gevormd door SP en PvdA in Hilversum en omliggende gemeenten. Hiermee heeft het comité " Handen af van ons Ziekenhuis" wederom laten weten dat veel Hilversummers (en inwoners van aangrenzende gemeenten) het absoluut oneens zijn met de plannen die Tergooi heeft.

Veel ouderen
Op het hoogtepunt van de demonstratie waren er zo'n 300 mensen op de been. Veel van de demonstranten waren ouderen. Voor jongere mensen, die een auto hebben en gewend zijn overal heen te rijden, is een ziekenhuis in Blaricum inderdaad "onaangenaam en lastig", zoals het CDA beweert. Maar voor ouderen, die geen auto hebben of een kleinere leefomgeving of te weinig geld voor een taxi in de nacht, is het ronduit "desastreus". Jammer dat het CDA dat niet door heeft. Het was goed om te zien dat de ouderen zelf dat wel door hadden en opkwamen voor hun ziekenhuis! De demonstranten werden vermaakt met optredens van Bob Fosko, toespraken van Hans Haselager (fractievoorzitter PvdA Hilversum), Sandra Mets (SP Baarn) en John van Otterloo (SP Hilversum). De SP-soepexpress voorzag de demonstranten van de beroemde tomatensoep. 

Boe geroep
Ook de directie van het ziekenhuis las een korte verklaring voor na het aanbieden van de handtekeningen. Tijdens deze toespraak was de grote verontwaardiging over de plannen duidelijk te merken. Her en der klonk boegeroep. 
Desondanks was het een gemoedelijke, drukke demonstratie en we hebben nogmaals duidelijk kunnen maken dat wij vinden dat Tergooi toch echt met betere plannen moet komen dan nu het geval is. Met name rond zaken als eerste hulp, maar ook overnachtingen en bereikbaarheid zijn veel meer mogelijkheden dan Tergooi ons wil laten geloven. 

Hoe nu verder
En nu? Was dit het dan? Gaat het nou goed komen? Dat laatste zeker niet. Met enige moeite zou je in de verklaring van Tergooi een klein lichtpuntje kunnen ontdekken (ze willen praten), maar of dat ook wat gaat opleveren is maar de vraag. Tot nu toe is dat in ieder geval niet het geval geweest. Daarom is wat ons betreft de actie ook nog niet afgelopen. We blijven actie voeren om fatsoenlijke zorg voor Hilversum te behouden. Op dit moment wordt gewerkt aan een debat met deskundigen over de plannen van Tergooi. Daar kan dan dieper ingegaan worden op de situatie en op mogelijke oplossingen. De directie van Tergooi heeft laten weten in principe wel mee te willen doen aan dat debat. Verder denken wij aan huisartsen, Tweede Kamerleden, zorgverzekeraars, etc. 

 Lees verslag op Gooi en Eemlander site 
 Lees verslag op Gooi en Eembode site 
 Lees verslag op RTV Noord-Holland 
 Lees verslag op RTV Utrecht

Foto's gemaakt door Colette Peverelli

U bent hier