h

Zorgelijke politiek

22 februari 2008

Zorgelijke politiek

De handtekeningenactie van SP en PvdA rond de plannen van Tergooi Ziekenhuizen blijven de gemoederen bezig houden. Een voormalig lid van de cliëntenraad Hilversum vind, dat de actie veel te laat is. Keuzes zijn al in 1996 in gang gezet. Dan heeft het geen zin om nu nog actie te voeren. Het is hetzelfde geluid als dat van een aantal politieke partijen. Het is te laat, we gaan er niet over of we doen het omdat “onze” wethouders hebben zitten slapen.

Inhoudelijke argumenten worden er verder niet ingebracht tegen onze voorstellen. En dat snap ik niet. Het moet verdorie toch gaan om de zorg voor Hilversummers en niet om een raar soort dorpspolitiek waarbij het de kunst is om een ander de schuld te geven van een probleem? Als het ons daarom te doen was geweest, dan hadden we toch gewoon aan de zijlijn gaan staan roepen dat de vorige colleges ons ziekenhuis naar de knoppen hebben geholpen en dat wij nu met de gebakken peren zitten. Dat is voor ons niet moeilijk. Wij verzetten ons tenslotte al tientallen jaren tegen schaalvergroting en marktwerking in de zorg, al ver voor 1996. Maar dat doen we niet, dat is niet onze stijl. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en roepen ook ons eigen college tot de orde. Dat is niet dom, maar ook niet dapper. Dat is gewoon opkomen voor de belangen van de inwoners van Hilversum. En dat, dat is de reden waarom de SP in de gemeenteraad zit. Het opkomen voor de belangen van de gewone Hilversummers. 

Waarom kunnen we er niet voor zorgen dat inwoners van Hilversum gewoon ’s nacht hun medicijnen ergens in Hilversum kunnen ophalen? Waarom kan een mogelijk zorghotel in Hilversum niet zo worden aangekleed dat daar net iets meer dan de nu bedachte zorg wordt gegeven? Waarom kan in één van die prachtige WoonDienstenZone’s die overal in Hilversum komen niet ook een huisartsenpost worden ondergebracht die niet om 17.00 uur dicht gaat? Waarom gaat niemand in op de uitkomsten van vele onderzoeken waaruit blijkt dat de verwachte schaalvoordelen bij fusies van ziekenhuizen nog nooit zijn gehaald? Waarom luistert niemand naar de minister die ook twijfelt of een relatief klein aantal grote ziekenhuizen wel de beste oplossing is? Waarom realiseert niemand zich dat de 2e kamer in november een motie heeft aangenomen (ingediend door Agnes Kant) waarin ze een strengere controle wil bij fusieplannen van ziekenhuizen omdat de zorg in gevaar dreigt te komen? En de belangrijkste vraag, waar is het nou precies te laat voor? Kan het niet meer anders omdat een clubje bestuurders nou eenmaal een plan in hun hoofd heeft? Wat een onzin. Er is nog geen ziekenhuis afgebroken, nog geen bed afgehaald. Alles kan nog anders. 

Wij blijven dan ook gewoon volhouden. De komende weken zullen nieuwe, aanvullende acties worden ontplooid om de discussie over het behoud van zorg voor Hilversum en omgeving levend te houden. Voor goede zorg voor Hilversummers is het nooit te laat!

U bent hier