h

Aan het werk!

28 januari 2008

Aan het werk!

 In september vorig jaar heeft de SP vragen gesteld over het wachtgeld voor ex-wethouders van Hilversum. We waren met name benieuwd of al die oud-wethouders, die ons alleen al tot 2010 een miljoen aan wachtgeld gaan kosten, wel goed genoeg hun best deden om een andere baan te vinden.

In november kregen we wat vage antwoorden die in ieder geval duidelijk maakte dat het college niet zo heel veel deed om die oud-wethouders aan te sporen. Uiteindelijk kwam het college afgelopen week met een nieuwe regeling, opgesteld onder verantwoordelijkheid van SP wethouder Karin Walters. 

Eerst het slechte nieuws. De regeling is onveranderd als het gaat om de duur en hoogte van het wachtgeld. De wethouder liet weten dat dat ook niet anders kon, omdat die regeling in Den Haag wordt vastgesteld. De gemeente moet de kosten betalen, maar heeft over de inhoud niets te zeggen. We hebben daar onze teleurstelling over uitgesproken, maar we kunnen dat in Hilversum niet veranderen. 

Toch is de SP erg blij met het voorstel. Dat komt omdat er wel een paar andere zaken in staan die er toe moeten leiden dat oud-wethouders niet zes jaar lang met een zeer royale vergoeding thuis op de bank blijven zitten, maar actief op zoek gaan naar werk. Zo gaat het college een outplacementbureau inschakelen voor oud-wethouders. Dat bureau moet dan helpen om zo snel mogelijk een baan te vinden voor de betreffende ex-wethouder. De kosten van dat bureau worden betaald uit de besparing die het weer aan het werk gaan van ex-wethouders oplevert in de wachtgeldregeling. Wat ons betreft een uitstekend voorstel. Maar, wat nu als een ex-wethouder niet zo veel haast maakt met het zoeken naar een nieuwe baan en het outplacement bureau niet serieus neemt? Dan kan zij (of hij) gewoon thuis op de bank blijven zitten zonder dat dat gevolgen heeft. De wethouder legde uit dat ze dat niet echt kan voorkomen, maar ze neemt wel maatregelen om het moeilijker te maken. Zo worden er vanaf nu regelmatig gesprekken gevoerd met ex-wethouders om te kijken of het al een beetje wil opschieten met die nieuwe baan. De gemeentesecretaris wordt daarbij de gesprekspartner voor de ex-wethouders. De SP wilde graag dat de raad op de hoogte wordt gehouden van het resultaat van deze nieuwe regeling. We stelden daarom voor dat de gemeentesecretaris de raad halfjaarlijks informeert over de situatie rond al die ex-wethouders. De wethouder heeft toegezegd ons regelmatig een overzicht te sturen. 

We zeiden het al, we zijn erg blij met het voorstel. Het gaat ons eigenlijk nog niet ver genoeg, maar meer kunnen we lokaal blijkbaar niet doen. Wij blijven het vreemd vinden dat voor werklozen allerlei re-integratie trajecten worden bedacht die ze niet kunnen weigeren en dat ex-wethouders gewoon met een dikke vergoeding thuis kunnen blijven zitten. Het is mooi dat we in Hilversum nu in ieder geval alles doen wat wettelijk mogelijk is om dat niet te laten gebeuren. De halfjaarlijkse overzichten geven ons straks inzicht of het ook helpt om die torenhoge kosten enigzins te beperken.

U bent hier