h

Nog meer wachtgeld...

2 december 2007

Nog meer wachtgeld...

In de commissie bestuur van afgelopen week hebben we mondelinge vragen gesteld over het wachtgeld dat Hilversum betaald aan ex-wethouders. Die vragen waren ingegeven door de antwoorden van het college op onze eerdere schriftelijke vragen over dat onderwerp. In het kort komt het er op neer dat het college daarin schreef dat ze geen gesprekken met ex-wethouders voert over de vraag of het een beetje lukken wil met het vinden van een nieuwe baan. Niet als ze weggaan, en ook niet na bijvoorbeeld een half jaar. We hadden ook gevraagd om welke ex-wethouders het eigenlijk precies ging. Daar weigert het college antwoord op te geven.

In de commissie was het de Burgemeester die onze verdere vragen beantwoorde. Dat ging niet van harte. De Burgemeester vond het maar niks dat wij allemaal van die onbeleefde vragen stelde. Het college hield zich netjes aan de wet, en verder moesten we eigenlijk niet zeuren. 

Tja, dat het college zich aan de wet houdt, dat geloof ik best. Maar dat was de vraag niet. Wij vinden dat het college meer kan doen dan de wet voorschrijft. Er is toch niks mis mee om zo af en toe eens een gesprek met een ex-wethouder te voeren die het (nog steeds) niet gelukt is om een baan te vinden? Andere werknemers die zonder werk komen moeten toch ook regelmatig bij het CWI langs om aan te tonen dat ze hun best doen om een baan te vinden? Na veel aandringen liet de Burgemeester in de commissie weten dat hij zo af en toe gesprekken met ex-wethouders voert, maar meer wilde hij daar niet over zeggen. Wel liet de Burgemeester nog weten dat er binnenkort een nieuwe regeling komt met betrekking tot de raadsvergoeding en wachtgeld voorzieningen. Dat wordt waarschijnlijk ergens begin volgend jaar.

We vinden de manier waarop de Burgemeester op onze vragen heeft gereageerd eerlijk gezegd een beetje raar. Hij wil de namen niet geven en ook de manier waarop hij in de commissie met het onderwerp omging was nogal kortaf en stuurs. Hij wil er het liefst maar niet over praten. Hij doet het zelfs een beetje voorkomen alsof onze vragen onfatsoenlijk zijn. En dat vinden wij toch echt niet. Het zo lang mogelijk gebruik maken van de wachtgeldregeling zonder echt je best te doen een andere baan te vinden, dat is onfatsoenlijk.

Maar goed, we willen de boel op dit moment niet op de spits te drijven. Er is trouwens ook geen enkele partij te vinden die ons steunt op dit onderwerp. We zullen dus maar afwachten waar het college binnenkort mee komt. Als dat een beetje opschiet, en een fatsoenlijke regeling wordt waarmee ex-wethouders op hun verantwoordelijkheid kunnen worden aangesproken, dan is dat wat ons betreft prima. Als dat niet zo is, dan gaan we er opnieuw vragen over stellen, of het college dat nou leuk vindt of niet. 

 Lees het eerdere stuk over wachtgeld

U bent hier