h

Wachtgeld in Hilversum

13 november 2007

Wachtgeld in Hilversum

Miljoen voor niet werkende ex-wethouders

Naar aanleiding van vragen van de Hilversumse SP heeft het college laten weten dat deze gemeente vanaf 2007 tot en met 2010 vermoedelijk één miljoen euro kwijt is aan wachtgeld voor ex-wethouders. Wethouders die thuis zitten zonder dat ze op zoek hoeven naar een baan. De SP fractie is niet alleen geschrokken van het bedrag, maar ook het feit dat het college blijkbaar geen inspanningen verricht om de ex-wethouders aan het werk te helpen baart ons zorgen. Of de wethouders zelf hun best doen om snel een baan te vinden, dat weten we ook niet. Ze zijn in ieder geval niet verplicht om te solliciteren.

De SP fractie heeft op 17 september vragen gesteld over de wachtgeldregeling. Het idee voor die vragen was mede ingegeven door een mailtje van een inwoner van Hilversum aan diverse raadsleden. Op 6 november, bijna twee maanden later kwam er een antwoord. Wij wilden graag een overzicht van wethouders die wachtgeld ontvangen en hoeveel dat is. Het college weigert dat te verstrekken omdat ze vindt dat dat een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van de ex-wethouders. Ze vindt dat we het moeten doen met een getalsmatig overzicht. De antwoorden op de rest van de vragen maken wat ons betreft de noodzaak om die namen wel te noemen echter nog veel groter.
Wij hebben namelijk ook gevraagd wat het college doet om die ex-wethouders weer snel aan het werk te helpen. Het college heeft veel woorden nodig om uit te leggen dat ze daar eigenlijk helemaal niets aan doet. Er worden geen gesprekken gevoerd bij het vertrek van een wethouder, er is geen sollicitatieplicht en ook gedurende de periode dat een wethouder wachtgeld ontvangt worden geen gesprekken gevoerd om eens te informeren of het een beetje lukken wil met het vinden van een nieuwe baan. 

Op dit moment wordt er wachtgeld betaald aan zeven wethouders, dat zijn er nog al wat. Blijkbaar is het vinden van een nieuwe baan als je wethouder geweest bent nog niet zo makkelijk. Er is geen wettelijke sollicitatieplicht, maar er staat het bijvoorbeeld de burgemeester toch niets in de weg om regelmatig met die ex-wethouders te praten om te kijken of ze wel hun best doen om een baan te vinden? Van andere werklozen vragen we dat ze regelmatig solliciteren. Dan moet een klein beetje aandringen bij ex-wethouders toch geen probleem zijn? 

Als het college zegt dat ze geen namen wil noemen in verband met de privacy, dan is dat wat ons betreft prima, maar dan moeten we er wel op kunnen vertrouwen dat het college zelf enige controle uitvoert. Dat is nu gewoon niet het geval. Het college gaat er blijkbaar van uit dat een ex-wethouder zelf wel snapt dat hij of zij snel een nieuwe baan moet vinden. Nou, dat is dus niet altijd zo. 

De SP fractie heeft niets tegen een fatsoenlijke wachtgeldregeling, maar wij vinden dat er in ieder geval een sollicitatieplicht bij hoort, net als voor alle andere werknemers in Nederland. Dat kunnen we in Hilversum niet regelen, dat moet in Den Haag. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat ex-wethouders zich op z’n minst ongemakkelijk gaan voelen als ze niet voldoende doen om een nieuwe baan te vinden.
Zolang het college en met name de Burgemeester, want die lijkt ons uitstekend geschikt om dit soort gesprekken te voeren, dat niet doet, blijft de SP lastige vragen stellen. Daar hoort ook bij dat we willen weten om wie het gaat. De goeden hoeven tenslotte niet onder de kwaden te leiden. Wat ons betreft is het verhaal dus nog niet ten einde. Wij zullen de komende week nadere (mondelinge) vragen stellen aan het college over deze kwestie. We onderzoeken ook de mogelijkheid om een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om de betreffende namen alsnog te krijgen. De meeste gemeenten geven die namen namelijk gewoon vrij, en als ze dat in eerste instantie niet doen, dan doen ze het na een beroep op de WOB van de vrager.

U bent hier