h

Stap nu over!

30 november 2007

Stap nu over!

De communicatie is in volle gang. Sociale Zaken benadert zoveel mogelijk mensen met een laag inkomen om ze bekend te maken met de speciale collectieve ziektekostenverzekering. Er zijn al zo’n 1000 brieven uit naar Hilversummers. Naar verschillende specifieke groepen: mensen die dit jaar kwijtschelding belastingen hebben aangevraagd, mensen die op de Over Rondkomen Gesproken-bijeenkomsten waren, mensen met een Wajong- of bijstandsuitkering.

Deze week wordt er in de Gooi- en Eembode aandacht aan gegeven op de gemeentepagina én de seniorenpagina. Vooral voor senioren die thuiszorg ontvangen is het nl. van belang dat ze overstappen, omdat ze dan de eigen bijdrage thuiszorg vergoed kunnen krijgen. 

Er is een persbericht uit. Het staat op de homepage van www.hilversum.nl en ook in HilversumMail, de automatische mailnieuwsbrief, die naar meer dan 1500 abonnees gaat. We hebben posters en informatiefolders gedrukt, die we door de stad heen verspreiden. En ook de SP zal er aanstaande zaterdag (1 december) aandacht aan besteden tijdens haar maandelijkse "marktdag". 

Waarom al deze aandacht? Omdat mensen snel moeten beslissen! Uiterlijk 13 december moet het aanvraagformulier binnen zijn bij Sociale Zaken. Dat betekent dat mensen maar 2 weken hebben.
En de volgende kans om over te stappen is pas weer over een jaar. 

Wanneer heb je een laag inkomen?
Hoe weet je nu of je een laag inkomen hebt? 
Dit zijn de inkomensgrenzen. Maximaal netto maandinkomen (incl. vakantiegeld):
1134 euro voor een alleenstaande (65+: 1238 euro)
1458 euro voor een alleenstaande ouder
1620 euro Voor een echtpaar of gezin (65+: 1698 euro)

(Als je samenwoont en kosten kunt delen, dan liggen de grenzen lager.) 

Volgens deze inkomensgrenzen kan een behoorlijke groep Hilversummers meedoen aan de verzekering. Op dit moment doen er dan ook al 2300 mensen mee. 

De vergelijking
Een volgende vraag die een Hilversummer zich stelt is: is het gunstig om over te stappen?
Daarbij zijn twee dingen van belang: de prijs en de dekking.
De prijs
Voor de basisverzekering betaal je 81,67 euro per maand. Dit is laag, omdat de gemeente 10% korting bedongen heeft. De gemeente draagt 10 euro per maand bij aan de aanvullende verzekering. Daarom hoef je zelf nog maar 18,80 euro per maand te betalen. De totale premie komt op 100,47 euro. Kinderen zijn gratis meeverzekerd, ook voor de aanvullende verzekering! 

De dekking
Zo op het eerste gezicht is 18,80 euro voor de aanvullende verzekering best nog wel een bedrag.
Maar daar staat een zeer ruime dekking tegenover. - Tandartskosten, ook speciale behandelingen, zijn gedekt tot een bedrag van 450 euro per persoon per jaar.
- Allerlei therapieen, soorten fysio’s en alternatieve geneeswijzen zitten er ruim in.
- Brillen, contactlenzen, speciale schoenen, hoortoestellen worden ruim vergoed.

Het echt speciale aan deze aanvullende verzekering is dat ook veel eigen bijdragen tot een jaarlijks bedrag gedekt worden. Eigen bijdragen voor:
· medicijnen
· ziekenvervoer per OV, taxi en rolstoelbus
· thuiszorg
· AWBZ-verpleging
· kraamzorg
· bevalling in ziekenhuis.

Dat soort kosten komen extra hard aan bij mensen met een laag inkomen en vaak weinig reserves. Bij veel verzekeringen draai je daar nog steeds voor op. 

Ik heb zelf eens mijn nieuwe verzekeringspolis bekeken. Ik ben collectief verzekerd via de vakbond. Dat zou toch ook redelijk uit moeten pakken. Ik heb een “medium”-aanvullende verzekering en een “medium”-tandartsverzekering. De dekking haalt het nog niet bij wat hierboven staat. En ik ben 230 euro kwijt voor man, vrouw en 3 kinderen. Met de verzekering hierboven zou ik maar 201 euro betalen in de maand. 
Maar ik hoor niet tot de inkomensdoelgroep. Zelfs niet met mijn SP-salaris ;-) 

Ik hoop dat veel mensen die moeilijk kunnen rondkomen, de tijd nemen om de vergelijking te maken en besluiten om over te stappen. 

De collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen: een hele zorg minder! 

Karin Walters, wethouder

U bent hier