h

Over bankjes en winkelen

22 november 2007

Over bankjes en winkelen

Op 24 november 2007 is het weer ‘Niet Winkeldag’. Met de feestdagen voor de boeg is dit de dag om het nog eventjes rustig aan te doen, en te consuminderen. Maar hoe lukt dat nu in Hilversum, als zelfs de bankjes op de Groest dreigen te worden weggehaald.
Moet de openbare ruimte volledig worden ingericht om zoveel mogelijk consumenten langs de winkels te jagen, en ze met zoveel mogelijk spulletjes naar huis te sturen? Of heeft het centrum nog een andere functie voor de mensen?

Elkaar ontmoeten
Volgens ons is de straat een plek waar mensen elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek komen over het weer, over het verkeer en over de buren. En ook waar de handtekeningen voor het behoud van het ziekenhuis worden opgehaald. En als je net je handtekening hebt gezet, of al je koopjes in je tas hebt geladen, willen sommige mensen even kunnen zitten, even napraten, zonder dat er van je verwacht wordt nog meer geld uit te geven aan een consumptie waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Of denk eens aan mensen op leeftijd waarvoor een wandeling door het centrum zonder tussenstop niet meer vol te houden is? Kijk maar eens naar al die bankjes op een gemiddelde dag, eigenlijk zitten er altijd wel mensen!
Daarom hebben wij erop aangedrongen om de bankjes ook voor het drukkere deel van de Groest te behouden. Als ze echt verplaatst moeten worden, zet ze dan bijvoorbeeld op het hogere gedeelte bij Hilvertshof, of juist meer richting de markt, maar niet naar het rustige gedeelte. Wethouder Boog heeft in antwoord op onze vragen toegezegd hier serieus naar te zullen kijken.

Niet Winkeldag
Terug naar de Niet Winkeldag. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, introduceerde de Niet Winkeldag in 1995 in Nederland. Er zijn in veel steden consumentenprotesten aangekondigd, en misschien is er ook in Hilversum, net als vorig jaar weer een actie. Een onderzoek van het Amsterdamse bureau Motivaction in 2001 toonde aan, dat een groeiende groep Nederlanders het zat is om steeds maar achter meer materiële welvaart aan te jagen. Waarvoor ga jij komende zaterdag het centrum in?

www.koopniets.nl
www.omslag.nl

U bent hier