h

Wat kost dat wel niet?

17 september 2007

Wat kost dat wel niet?

Op 12 september is Ton Roerig benoemd tot wethouder van Hilversum. Wethouder Roerig woont in Zoetermeer en is voorlopig niet van plan te verhuizen. We zijn daar als SP niet enthousiast over. We vinden eigenlijk dat een wethouder hoort te wonen in de stad die hij bestuurt. Dat is beter voor de wethouder en beter voor de stad. Maar goed, we kunnen ons voorstellen dat als je bijna halverwege een raadsperiode wordt gevraagd voor zo’n post, je niet onmiddellijk de verhuisdozen gaat inpakken. Je wil natuurlijk eerst maar eens zien hoe dat gaat. Vandaar dat wij, voor de periode van een jaar, hebben ingestemd met het feit dat deze nieuwe CDA wethouder in Zoetermeer blijft wonen.

Maar, we vroegen ons wel af of het feit dat deze wethouder in Zoetermeer woont, niet tot extra kosten voor de gemeente zou leiden. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, kosten voor een diner als hij een avondvergadering heeft, wat als het zo laat wordt dat hij moet blijven slapen? Wie betaalt dat allemaal. Die vragen hebben we dan ook tijdens de raadsvergadering gesteld. Gek genoeg wist niemand het antwoord. De Burgemeester kwam niet verder dan dat hij dacht dat het wel ietsje duurder zou kunnen zijn. Tja, daar kunnen we natuurlijk niks mee. We moesten nog flink aandringen en de hulp van de PvdA was nodig om de Burgemeester schoorvoetend te laten beloven dat hij de raad het antwoord per brief zal sturen. Zo’n Zoetermeerder kan wat ons betreft best even, maar over de kosten mag geen misverstand bestaan. 

Een nieuwe wethouder betekent natuurlijk ook het vertrek van een oude wethouder. Wij realiseerden ons dat het in Hilversum wel erg vaak gebeurt dat een wethouder tussentijds opstapt. En dan heb je ook nog ex-wethouders die na één of meerdere periodes niet meer terugkomen. Die krijgen allemaal wachtgeld. Geld dat wij als Hilversummers moeten opbrengen. Dat een wethouder wachtgeld krijgt, daar is niks mis mee. Als ik morgen ontslagen wordt krijg ik ook een WW uitkering. Alleen, voor wethouders is het wel veel royaler geregeld dan voor een gewone werknemer. Daar zijn we niet blij mee, maar Haags beleid kunnen we in Hilversum niet veranderen. We kunnen wel zorgen dat we geen cent meer uitgeven dan de wet ons voorschrijft. Streng zijn tegen mensen die geen baan hebben, controleren of ze zich aan de afspraken houden en ze helpen een nieuwe baan te vinden, dat is het beleid dat ook in Hilversum al een poosje geldt. Wij zijn niet in waarom dat voor ex-wethouders anders moet zijn. Vandaar dat wij vandaag schriftelijke vragen hebben gesteld aan het college om helder te krijgen wat al die oud-wethouders ons nou eigenlijk kosten en wat de gemeente (en de ex-wethouders zelf!) nou eigenlijk doen om ze weer snel aan het werk te helpen. 
We wachten met spanning op de antwoorden over de kosten van onze oude en nieuwe wethouder(s) 

 Lees de schriftelijke vragen

U bent hier